Sí que van aprovar posar la bandera republicana espanyola
Tal com va recordar la regidora d'ICV, l'Ajuntament de Banyoles sí que va aprovar posar la bandera republicana espanyola -a l'entrada de l'edifici, no al balcó- en reconeixement a la proclamació de la república el 14 d'abril. "Ara també s'ha de reconèixer el sentiment independentista", va dir Langa tot i que l'estelada és la bandera republicana catalana.
Una bandera de combat
Miquel Vilanova va justificar el sentit del vot en contra de CiU assenyalant que "l'estelada és una bandera que té una força i una sensibilitat de combat, és una bandera molt potent, i representa molt bona part o la gairebé la totalitat de l'independentisme català". "Ara bé", va dir, "ha d'entendre que hi ha moltes persones que se senten perfectament identificades amb la bandera catalana".
En aquest sentit, va assegurar que "si aquest país arriba a ser independent, que segurament ho serà, la bandera que voldrem o voldrà la gent és la bandera catalana".
Per contra, la CUP defensa que s'ha de penjar l'estelada perquè és precisament "el símbol del procés d’alliberament que està emprenent el poble català”. Segons la CUP, “ara més que mai, amb la celebració de 554 consultes populars arreu del territori, s’ha fet evident que el camí cap a la independència ja no té aturador” i remarca que Banyoles “és la capital del Pla de l’Estany, l’única comarca que el passat 13 de desembre del 2009 va aconseguir que els 11 municipis celebressin conjuntament una consulta independentista”. Per la formació, això és una mostra “del sentiment cada cop més majoritari que la nació catalana no pot desenvolupar-se socialment ni econòmicament en el marc juridicopolític espanyol de la constitució del 78 i que l’única via possible i viable és la independència”.