Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'entitat nord-catalana Aire Nou passa a ser considerada comunitat catalana "a l'exterior"

Aire Nou, una entitat de Baó, a la Catalunya Nord, ha denunciat que el Govern d'Artur Mas ha eliminat el Departament de la Generalitat que gestionava les entitats i casals dels Països Catalans.

D'aquesta manera, Aire Nou passarà a formar part del conjunt de "comunitats catalanes a l'exterior", tal com ja es desprèn del mapa que es pot consultar des del mateix web institucional [mapa | llistat pdf]

04/07/2011 19:41 Cultura
L'entitat cultural lamenta que ara té "el mateix títol que un casal argentí, japonès i australià" i tot i subratllar el "respecte" per aquestes "ambaixades de la nació catalana en territoris estrangers", Aire Nou remarca que la Catalunya Nord no és un "territori estranger". "Pensem que la nostra realitat, els nostres problemes i el nostre paper són diferents ja que sem en territori català", insisteix.

airenoumapaSegons la Generalitat, es considera "comunitat catalana l'exterior" aquella entitat privada "constituïda per catalans o catalanòfils arreu del món (casals, associacions, centres catalans, agrupacions acadèmiques i empresarials, etc.) que la Generalitat de Catalunya ha reconegut a través d'un acord del Govern". D'aquesta manera, queda clar que considera que la Catalunya Nord no és part del país. Aire Nou considera aquest fet "incoherent" perquè l'entitat "ha esborrat des de sempre aquesta frontera administrativa" que ara sembla imposar el Govern de Mas.

Carta a Artur Mas

En aquest sentit, Aire Nou ha fet arribar una carta al president de la Generalitat en què, en nom dels airenovencs, sol·liciten a la Generalitat "el mateix tracte que les altres entitats de cultura popular". Aire Nou demana al Govern que es repensi la decisió i sol·licita que l'entitat depengui del Centre i Promoció de la Cultura Popular de catalunya.

En la carta es pregunten: "Com entendre aquest pas enrere en el reconeixement de la catalanitat de les comarques del nord, aquestes mateixes terres reconegudes com a bressol de Catalunya? Com entendre que les activitats airenovenques, pertenyent totes a les Federacions nacionals catalanes siguin de cop i volta qualificades de "l'exterior", de foranes?".

Així, expliquen que els Castellers del Riberal són socis de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya des del 1997; que els Diables i Bruixes del Riberal pertanyem a la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya des del 2001; que Hamlet el Drac del Riberal pertany al Bestari Festiu i Popular de Catalunya des del 2006, o que els Falcons del Riberal pertanyen a la Federació de Falcons de Catalunya des del 2009.


{youtube}uOJmgN2qLac{/youtube}

{youtube}Pakc7hSd5sk{/youtube}

{youtube}WHniVUEpQMA{/youtube}

{youtube}lfAMkxSRfV8{/youtube}

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid