Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Acusació particular de la Plataforma Antiincineració contra la cimentera Lafarge de Montcada

La Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac - “Montcada Aire Net” ha acordat aquesta mateixa setmana buscar fons per a poder presentar-se com a acusació particular en la denúncia per contaminació acústica contra la planta Lafarge. La querella ha estat interposada per la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme de Barcelona.

 

La fiscalia imputa igualment a l'exalcalde socialista de Montcada, Cessar Arrizabalaga (dimitit el passat juny en saber-se esquitxat per la trama Pretòria); la regidora de Medi Ambient Eva Gonzalo i l'exdirector de la fàbrica de Lafarge a Montcada, Oswaldo Pereda.

12/02/2011 20:30 Territori

 

asli8wEls delictes són contra la salut pública, per prevaricació mediambiental, per omissió i tres de lesions. Aquestes acusacions són el resultat de les mostres preses per la policia judicial, entre el febrer i el juny del 2009, en tres pisos de Can Sant Joan, situats a 180, 300 i 400 metres de la fàbrica Lafarge. Ara veïns i Plataforma també volen que acusin la cimentera de contaminació atmosfèrica. Per poder tirar endavant l'acusació particular la Plataforma ha obert un compte corrent on es poden fer aportacions.

 

La Plataforma ha acordat fer un escrit a les regidories de Medi Ambient i Sanitat de l'Ajuntament, perquè exigeixin a la Generalitat que prengui mesures en el cas de sobrepassar els límits d'exposició al medi ambient a Montcada, establint un protocol d'actuació, com tancar durant aquest període la producció de les fàbriques més contaminants, entre elles la cimentera Lafarge.

 

La Plataforma per fonamentar aquestes peticions, aporta dades. Durant el període del 14 de juny de 2010 al 2 de febrer d'enguany ha estat realitzant un seguiment de les vegades que han superat els límits d'emissió perillosos de PM10 al municipi, dades preses a l'estació de mesurament de la Generalitat situada al barri de Can Sant Joan.

 

En aquestes dades s'observa que en l'esmentat període s'ha superat amb escreix el límit d'emissió de 40 micrograms de PM10 en l'escandalosa xifra de 1088 ocasions i en més de 30 ocasions ha superat els 90 micrograms d'emissió, aconseguint pics de més de 300, també s'observa que la majoria de les vegades que s'ha superat aquests límits són a la franja de 7 a 11 del matí i que aquestes superacions també es fan en horaris nocturns on el trànsit és nul.

Tot plegat demostra que aquestes emissions són fonamentalment realitzades per empreses i no per la circulació rodada.

 

La Plataforma Antiincineració ha volgut remarcar que la franja d'horari de 7 a 11 del matí coincideix amb les nombroses fuites que fàcilment es veuen sortir de la cimentera, i que han estat denunciades a la guàrdia urbana i de les quals la Plataforma disposa d' algunes fotos (primera foto que apareix a la notícia) que demostren aquestes emissions en aquesta franja horària.

 

Els límits de PM10 són un valor anual de 40 micrograms per metre cúbic i un valor de concentració diari de 50 micrograms per metre cúbic, que no ha de superar més de 35 vegades per any. Les PM10 són petites partícules sòlides o líquides disperses a l'atmosfera. Estan formades principalment per compostos inorgànics com els silicats, aluminats i metalls pesats, ciment així com material orgànic associat a partícules de carboni. El nom prové de material particulat (PM de l'anglès particulate matter) i de 10, la mida màxima de les partícules (en micròmetres).

 

Can Sant Joan es troba a Montcada i Reixac (Vallès Occidental) i hi viuen aproximadament 5.000 persones (el 15% de la població del municipi). El barri està ubicat a la part sud de la ciutat, entre l’autopista C-33 i la via del tren i el riu Besòs, a tocar de la ciutat de Barcelona. El barri va néixer als anys seixanta, quan es van construir les primeres edificacions sense cap tipus d’ordenació urbanística. A la part alta de Can Sant Joan, al vessant nord, hi ha el turó de la Muntanyeta on viuen 1.700 persones. al voltant de Can Sant Joan s’ubiquen activitats que generen problemes de contaminació acústica i ambiental. Entre aquests destaca la cimentera Asland Lafarge –ubicada a 100 metres del barri– i el dipòsit de ferralla de l’empresa Transporte, Almacenaje y Materiales Siderúrgicos, SL (TRAYMAS), que és al costat de la via del tren.


 Pel que fa a la cimentera Lafarge, el veïnat es va començar a mobilitzar fa anys davant la possibilitat que aquesta pogués cremar residus biològics, biomassa (especialment llots de depuradora), en comptes d’utilitzar combustibles fòssils (petroli) per fer funcionar els seus forns. L’Associació de Veïns de Can Sant Joan, Greenpeace, Ecologistes en Acció i la Plataforma antiincineració que aglutina aproximadament quaranta entitats s’hi oposen, tot argumentant que la crema de biomassa augmentaria l’emissió de partícules de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera. Això podria incrementar el nombre de malalties respiratòries precisament en una zona que la Generalitat l’any 1993 havia declarat zona d’especial protecció ambiental.

 

El número de compte corrent que la Plataforma posa a disposició per a fer aportacions és:

2059 0370 03 0000837246

 

Per saber-ne més:

Denuncien la relació entre la malaltia de les "vaques boges" i les incineradores. Llibertat.cat

Continua la lluita contra la incineradora de la Cimentera de Montcada. Llibertat.cat

La Generalitat concedeix l’aprovació ambiental a la perillosa incineradora de Montcada Llibertat.cat

Més d'un miler de persones en contra l'ús de residus com a combustible de cimentera a Montcada Llibertat.cat

Mobilització contra la incineradora de Montcada i Reixac. Llibertat.cat


 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid