Els processos d'execució hipotecària posen al descobert, per la formació, el flagrant incompliment de diverses disposicions recollides a la Constitució Espanyola o al Pacte Internacional sobre Drets Econòmics, Socials i Culturals del qual l'estat espanyol n'és estat signatària. En concret, queden pràcticament ignorats articles de la Constitució com l'article 24 sobre tutela judicial efectiva, l'article 14 sobre igualtat, l'article 9.3 sobre interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics o evidentment l'article 47 sobre l'habitatge digne i adequat.
En aquest sentit, la CUP proposa mantenir a través de l'Oficina Local de l'habitatge el servei de seguiment de la situació global de l'habitatge a Lleida, inclosos els processos d'execució hipotecària i desnonaments i sol·licitar al Jutjat que faci arribar mensualment a l'Oficina Local de l'habitatge i als grups municipals, una relació estadística dels processos judicials que podrien finalitzar amb el llançament de les persones demandades. Al seu torn, demana que es convoquin els directors de bancs i caixes que operen en el municipi per tal d'instar-los a fer totes les actuacions possibles per evitar les execucions hipotecàries, així com als administradors de finques als efectes de rebre informació sobre l'estat d'impagament dels contractes de lloguer i intentar acordar sistemes que permetin la moratòria dels processos de desnonament. En aquestes reunions hi seran convocats els diversos grups polítics amb representació en el Ple, juntament amb les entitats locals que treballen amb persones amb risc d'exclusió i que manifestin la seva voluntat d'assistir-hi.
D'altra banda, insta l'Ajuntament a donar suport a les propostes de modificació de la Llei d'enjudiciament civil i de la Llei hipotecària, impulsades al Congrés dels Diputats, amb l'objectiu de limitar els efectes socials de les execucions hipotecàries i evitar que s'arrossegui un important deute després de la pèrdua de la propietat de l'habitatge.