Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"Lluís Companys. Un home de govern", d'Arnau Gonzàlez i Vilalta

Aquest llibre d’Arnau Gonzàlez i Vilalta, de recent publicació, analitza amb rigor i de manera clara la trajectòria política de Lluís Companys, centrant-se en l’etapa republicana de la seva vida (entre 1931 i 1940).  Lluís Companys. Un home de govern fa un tractament a la inversa de les distorsions que han desvirtuat la imatge del president màrtir durant els darrers anys.

I ho fa situant el seu afusellament com a origen d’una visió totalment distorsionada del polític català. Des d'on s’analitzen els seus passos anteriors i es reconstrueix la seva actuació política des del 14 d’abril de 1931. Agustí Barrera realitza una ressenya del llibre d'aquest jove historiador especialitzat en temàtiques nacionals.

14/12/2010 22:40 Cultura

Lluís Companys. Un home de govern

El llibre del qual és autor el doctor en història Arnau Gonzàlez i Vilalta, amb un total de 164 pàgines, ha estat editat per l’editorial Base de Barcelona.

Imprès en un tipus de lletra gran, que facilita la lectura, consta  d’una introducció del mateix autor i de nou capítols, amb dates acotades o reflexions sobre l’activitat política del President Ll. Companys, unes conclusions i un índex onomàstic clouen el text.

Arnau Gonzàlez, professor d’història Moderna i Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és un dels autors en alça en el camp de la historiografia catalana. El nostre autor ha publicat fins ara un total de vuit títols, tres durant l’any 2006; d’aquests cal destacar, per la seva novetat temàtica, La nació imaginada. Els fonaments dels Països Catalans (1931-1939) editorial Afers, Catarroja,  (País Valencià) 2006. Les seves recerques s’han centrat en la història del separatisme/independentisme del període 1931-1945.

Amb un llenguatge clar i planer, l’autor desgrana les seves reflexions i suggeriments al llarg d’un text d’assaig que fa de bon llegir, perquè moltes vegades les preguntes les pot contestar el lector.

Amb títols com: Abans de la tempesta (febrer- juliol 1936),  Les dificultats de la Presidència (gener-octubre 1934)  o Tota una vida esperant el 14 d’abril de 1931, l’autor va analitzant el context històric i polític, dels esdeveniments dels quals el President Ll. Companys  fou protagonista de primera línia.

Podem situar el text dins el camp de l’assagística, amb una voluntat divulgadora de l’època i de la figura del President Ll. Companys.

 Ens sembla una aportació interessant la reflexió sobre els tres eixos ideològics de la política del President Ll. Companys: a) Un catalanisme federalista. b) Un republicanisme d’esquerres. c) Un difús obrerisme.

Hem trobat a faltar una reflexió sobre el complot de novembre del 1936, i dels Fets de Maig del 1937, o de les gestions per signar una pau per separat, sota l’empara del govern francès i anglès, ben segur que haurien aportat elements de clarícia sobre la política del President.

El llibre és de lectura recomanada, perquè el redactat és clar i permet d’entendre què representà aquest període convuls i apassionant de la nostra història nacional.

Enguany, en el setantè aniversari de l’assassinat del President Ll. Companys, potser ja tocaria anul·lar la sentència del tribunal militar que el condemnà a mort, junt amb aquesta anul·lació la de tots els militants d’organitzacions polítiques, sindicals i revolucionàries, afusellats per defensar la llibertat nacional i social dels Països Catalans.

Agustí Barrera

 

Per saber-ne més:

 Apunts sobre la trajectòria política del President Lluís Companys

 Homenatge a Darder i Companys a Palma

 70è aniversari de l'afusellament del President Companys

Als 70 anys de l’assassinat del President Lluís Companys

Homenatges al president Companys

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid