La Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona ha decidit exercir l'acusació popular contra Fèlix Millet -que requereix un abonament de 6.000 euros de fiança- en nom del moviment veïnal, per la qual cosa ha organitzat una campanya d'autofinançament social i col·lecta comunitària.
La federació compta amb el suport de l'Associació de Veïns i Veïnes del Cas Antic, Comissions Obreres (CCOO), l'Observatoti dels Drets Econòmics, Socials Culturals (DESC) i el Centre de Treball i Documentació (CTD). L'acusació popular la representarà el lletrat Àlex Solà, membre de la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB).
El bo s'haura de reservar i només se'n pot adquirir un per persona i entitat, ja que es cerca la màxima implicació i complicitat social. Es pot sol·licitar la reserva per correu electrònic a ap.millet@coop57.coop, per telèfon al 93 268 29 49 o bé per fax al 93 295 45 01. També es poden adquirir directament a les seus socials del FAVB, al carrer Obradors, 6-8 de Barcelona, i de Coop57, al carrer Méndez Núñez, 1 Principal 2a.
L'emissió dels bons solidaris es gestionarà des de la cooperativa Coop57, especialitzada en serveis financers ètics, socials i solidaris, que operarà com a dipositària i garant del retorn dels 50 euros a les entitats i ciutadans i ciutadanes que prenguin part en la col·lecta popular per sufragar la fiança. 120 bons seran a fons perdut i l'altra meitat seran retornats un cop acabi el procés judicial.
Manifest de la FAVB
CONTRA LA CORRUPCIÓ I LA IMPUNITAT: OBILITZACIÓ POPULAR EN DEFENSA DEL BÉ PUBLIC
Estem indignats i preocupats. Cal arribar fins el final en l’esclariment dels fets i el càstig als responsables. No per ànim punitiu, sinó per evitar que el càncer de la corrupció acabi normalitzant-se. Perquè necessitem més que mai unes institucions i uns representants que defensin els interessos col·lectius amb honestedat i coratge. I els darrers anys el bé públic ha estat sotmès a un atac sostingut per part d’obscurs interessos privats. Realitats com l’especulació urbanística, la crisi financera o els perills de privatització de serveis públics ens indiquen quins són els costos socials d’aquesta manca de respecte envers l’interès col·lectiu. Els greus problemes que tenim davant nostre –crisi econòmica, canvi climàtic, empobriment de gran part de la població, crisi habitacional, etc.– només es poden abordar amb accions col·lectives que la corrupció de la política poden fer impossibles.
Tenim el dret i el deure d’exigir responsabilitats, honestedat i transparència en la gestió pública. I d’impulsar reformes en el funcionament de les institucions i les polítiques públiques que evitin que els fets es tornin a repetir. Però sabem que les normes i les bones intencions són insuficients si no van acompanyades d’una ciutadania activa atenta al seu acompliment. En aquest sentit considerem bàsic que les reformes incorporin mecanismes més efectius de participació del conjunt de la població en l’elaboració i el control de les polítiques públiques. Si les denúncies que havien fet moviments socials i persones individuals haguessin tingut canals més clars d’expressió i reconeixement, potser no hauríem arribat a la situació actual.
La gravetat del moment exigeix una resposta col·lectiva. Transformar la nostra indignació en moviment que permeti reforçar el bé públic malmès i retornar a la ciutadania el protagonisme que li pertoca en la vida pública com a màxima garantia de control democràtic de les administracions.
Per això, les entitats, moviments i persones sota signants convoquem al conjunt de la població a una acció que mostri la nostra força i el nostre compromís: contra la corrupció i la impunitat: mobilització popular en defensa del bé públic.