L'advocada de la CUP, Ester Sancho, i un membre de l'Associació en Defensa dels Drets Humans de Lleida, Carles López, van fer públic aquest dimecres la seva satisfacció per la sentència del jutjat contenciós administratiu de Lleida que anul·la part de l'ordenança de civisme de la Paeria aprovada el 2007. Tot i això, consideren que és una victòria a mitges i per això no descarten interposar un recurs davant el Tribunal Suprem per tal que es derogui la totalitat del text.
Aquesta és la segona sentència que anul·la articles d'ordenances de civisme a l'Estat. La primera es va notificar a finals del 2009 a l'Ajuntament de Barcelona. En aquell cas, la justícia va anul·lar els articles que establien els pares o tutors dels menors són responsables directes de les infraccions dels seus fills. Aquest punt, va explicar Sancho, és il·legal i és un dels que ha 'caigut' també de l'ordenança de civisme de la Paeria.
La sentència de Lleida però va més enllà. La justícia anul·la també tots els articles s'escuden en l'analogia. Concretament s'han eliminat referències com ara que seran sancionables aquelles accions que siguin similars a les prohibides explícitament a l'ordenança o si un ciutadà comet 'parcialment' una infracció contemplada a l'ordenança.
López considera que l'Ajuntament de Lleida és 'molt donat' a fer coses per analogia i que d'aquesta manera el ciutadà queda desprotegit i sotmès a 'l'arbitrarietat de l'uniformat de torn'.
La sentència també deroga els articles que estableixen que l'Ajuntament pot optar per sancionar o bé per imposar dur a terme treballs en benefici de la comunitat. Segons va explicar Sancho, és il·legal que un ajuntament decideixi aplicar treballs en benefici de la comunitat ja que aquesta opció només li correspon aplicar-la a la justícia. La llei està per sobre d'una ordenança municipal, ha conclòs Sancho, i l'Ajuntament només pot 'multar' si s'incompleix l'ordenança de civisme.