Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El Congrés Mundial Amazic fa una crida a la comunitat resident al país a participar a les consultes

Els més de 150.000 amazics que viuen al Principat representen el 13% de la immigració.

El Congrés Mundial Amazic (CMA) va fer públic ahir un manifest en què convida la comunitat amaziga resident a la nació catalana a participar "massivament'" en les consultes sobre la Independència.

26/02/2010 02:50 Cultura
 
Els representats amazics van valorar molt positivament que els immigrants puguin participar en les consultes, ja que 'aquesta política contribueix a la cohesió social i a la integració intercultural'. 
 
Al manifest que va fer públic el CMA també considera que el poble català està duent a terme polítiques inèdites a tot Europa en favor de l'amazic, com per exemple l'ensenyament de la llengua als alumnes berbers en algunes escoles públiques. També ressalta la creació de l'Observatori de la Llengua Amaziga i de la Casa Amaziga.
 
Els representants amazics afirmen que la nació catalana és actualment solidària amb el poble berber, atès que defensa la cooficialitat de l'amazic a la ciutat de Melilla. Una prova més del suport polític als amazics és la proposició al Parlament espanyol perquè es reconegui com a crim contra la humanitat la utilització massiva d'armes químiques per part e l'Estat espanyol en contra de la població civil rifenya els anys 20.

El Congrés Mundial Amazic és una organització conformada per organitzacions de l'àmbit polític i cultural amazigh (bereber) que engloba organitzacions de tota el nord d'Àfrica (denominat pel moviment amazigh com tamazgha) i diàspora amazigh. Les seves fins són la defensa i promoció de les cultures i la identitat amazigues, així com la defensa dels pobles imazighen (bereberes) davant els organismes internacionals.
 
Els membres del CMA van tenir ahir una reunió  l'eurodiputat Oriol Junqueras sobre la dinàmica de les consultes sobre la independència
 
 
la Ribera van participar aquest diumenge a Alzira a la marxa “Somriu pel valencià”, organitzada per la Coordinadora d\'AFA d\'Alzira, Famíles pel valencià de la Ribera i FAMPA-València. “Hem format un autèntic riu de famílies pel valencià. La resposta ha estat impressionant: avis, àvies, mares i pares, nens, joves, representants d\'associacions, col·lectius culturals, cívics, ecologistes… càrrecs polítics i moltes associacions de familiars d\'alumnes i AMPA, comunitats educatives al complet”, ha destacat la presidenta de la Coordiandora d\'AFA, Teresa Juan-Mompó.

La marxa va començar amb una dansà del Grup de Dans d\'Alzira al Parc dels Furs, on va sortir la manifestació encapçalada per la Colla Les Raboses, que acabaria al Mirador del Xúquer. Pancartes de les diferents entitats i associacions participants i molts cartells de colors de la campanya “Marca sí al Valencà” van donar color a la comitiva. Just abans de baixar al riu, un grup de nens i nenes van llegir el Decàleg de la xicalla de Famílies pel valencià, i van fer una crida perquè no es perdi el valencià: “Ajudaré que el valencià no és perdi! Vos imagineu que d\'aquí a molts anys ja no és parle valencià? Si jo l\'aprenc, estaré a judant que no desaparegui mai! Pel meu futur… marqueu sí al valencià!”.

Al mirador, els representants de la Coordinadora d\'AFA i de Famílies pel valencià de la Ribera, la Teresa Juan-Mompó i la Laia Alonso, van llegir el manifest d\'aquesta entitat que defensen l\'aprenentatge en valencià en un context marcat pel predomini del castellà . Davant la propera realització d\'una consulta a les famílies per a l\'elecció de la llengua base als centres educatius, els portaveus van criticar que aquesta mesura de la Conselleria d\'Educació ja que consideren que aquesta decisió, que s\'emmarca en l\'àmbit pedagògic, hauria de quedar en mans de professionals docents, lingüistes i pedagogs. Professionals en què hauríem de confiar per remuntar, des de les evidències científiques, la situació de minorització lingüística del valencià, i per dotar eines que reforcin el desenvolupament dels infants”. “Sigui com sigui -van insistir-, darrere del nom de \'llibertat educativa\' s\'amaga un parany. Ningú garanteix que la decisió de les famílies sigui respectada, ja que tot dependrà del conjunt de vots i dels repartiments realitzats per la conselleria”.

', ), ), ); ?>
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid