A més, amb la Diada d'enguany s'hi commemora el 20è aniversari d'aquesta convocatòria independentista, combativa i unitària.
Al mateix indret i hora, ha convocat l'Esquerra Independentista de Mallorca amb bloc propi sota el lema: "Des de Mallorca cap a la Unitat Popular" En acabant hi haurà una ballada amb Carumbau i concert amb Eixut i Brams.
A més dels actes centrals de la Diada, del dia 30 a Palma, i dels ja celebrats a l'UIB, Binissalem, Llucmajor, Sant Llorenç, Algaida, Sant Joan, Andratx, Campos, Montuïri, Valldemossa, Manacor, Sineu, Artà, Puigpunyent, Felanitx, Campanet, Santa Margalida, Petra, Sa Pobla, Palma, Inca, Sencelles, Calvià, Vilafranca o Deià.
Assemblea per Mallorca
Any rere any, l’esquerra independentista aprofitam la Diada de Mallorca per sortir al carrer i fer sentir la nostra veu. Ho feim perquè tenim molt a dir, molt pel que lluitar. Ara bé, aquesta data és també un bon moment per llançar les nostres propostes polítiques i fer balanç de l’any que acabam.
Amb l’actual govern anomenat progressista, seguim mantenint moltíssims fronts de lluita: seguim lluitant en defensa del territori, intentant aturar el Pla de Carreteres; seguim reivindicant el nostre dret a parlar en català, sense que això suposi una pallissa per part de les forces d’ocupació; seguim plantant cara a totes les batalles que el capitalisme engega, ja siguin les privatitzacions dels serveis bàsics, com ho és el Pla de Bolonya, com les diverses crisis capitalistes que ens ofeguen.
Ara bé, aquest 2009 serà tristement recordat per la majoria de la societat mallorquina per la gran quantitat de lladres dedicats a la política: les lladres que tenen corbata, però no vergonya. Que la classe política de l’illa, i de la resta dels Països Catalans, està podrida ho sap tothom, ella mateixa ho reconeix públicament. El que no podia imaginar molta gent és que els mateixos partits anomenats progressistes que criticaven la corrupció a l’anterior legislatura, ara mantindrien aquest govern farcit de lladres. Era difícil d’imaginar tant d’amor a la cadira. La classe política està podrida, i ho està en la seva totalitat.
Cal mantenir la flama de la lluita encesa. Una flama que cremi, que incendiï tanta misèria que ens aboca el capitalisme i l’espanyolisme. Però també una flama que ens serveixi per construir. Per construir el país que volem: els Països Catalans. Aquí sempre hem tengut ben clar quin és el nostre país. Aquí ni compartim ni hem compartit mai cap tipus de renúncia en aquest sentit. Ja venguin des del regionalisme mallorquí com des del principatí. Per aquest motiu veim amb preocupació que gent que s’anomena independentista plantegi ja de bon entrada la separació només d’una part del país, oblidant ja des d’ara la resta de la nació. No, el nostre país va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, aquesta és la nostra nació, i ho és no només per a les calçotades o botifarrades del rotllo, sinó que també ho serà el dia de la nostra independència. Cap renúncia!
I perquè això sigui possible, ens hem d’organitzar. I això és el que feim: només així es pot entendre la creació i la implantació de Gent Activa i d’Endavant a Mallorca. Dues noves organitzacions que lluiten colze a colze amb les ja existents, Maulets i Sepc. Estam d’enhorabona! Sí, amb l’organització, però, no n’hi ha prou. Cal també que ens unim, que ens coordinem, per això hem presentat una nova entitat: l’Esquerra Independentista de Mallorca. Una entitat que ens ha de servir, entre altres coses, per sortir al carrer i colpejar fort quan calgui fer-ho.
L’esquerra independentista avança i ho fa fort. Com mostra el cartell dissenyat pel mateix moviment, som com una gran ona, una ona que no atura de créixer.
Però, amb l’esperit autocrític que ens caracateritza, cal reconèixer que amb aquesta ona no n’hi ha prou. Cal ser conscients que amb les forces que tenim no podem lliurar forta batalla al sistema capitalista, ni als estats espanyols i francès que ens oprimeixen. Cal, per això, un nou projecte: la Unitat Popular. Cal aplegar esforços amb tota la gent que lluita, sempre des des postures rupturistes. Cal juntar-se tots i totes, aquesta és la nostra aposta. Només així la gran ona que som, una ona que fa mal i molesta pot esdevindre un tsunami, un tsunami imparable.
Des de Mallorca cap a la unitat popular: independència!
Visca la terra!
l'Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), formada per Maulets, SEPC, Gent Activa i Endavant (OSAN), ha convocat tot un seguit d'actes pels dies 29 i 30 de desembre:
Dimarts 29 de desembre:
CERCAVILA JUVENIL, organitzat per Maulets: a les 18:30h a la Font de la Rambla de Palma.
ACTE POLÍTIC DE L’EIM, organitzat per Endavant (OSAN): 19.30h a Can Alcover (C. de Sant Alonso, 24)
Amb intervencions de Maulets, SEPC, Gent Activa, CUP i Endavant, a més d‘un membre de la Plataforma contra el Pla de Carreteres.
Dimecres 30 de desembre
MANIFESTACIÓ DE L'EIM: "Des de Mallorca i cap a la unitat popular: independència". 18h, Passeig del Born.
Més activitats:
Dimarts 29 de desembre tindrà lloc l'espectacle artíasticomusical Protocol Estendard, que es farà a les 21.00 h al Teatre Principal de Palma.
L'espectacle compta amb guió i direcció de Francesc Ribera “Titot” i direcció escènica de Joan Tomàs Martínez i Joan Fullana. Inclou actuacions de Pep Toni Rubio i Miquela Lladó (Música Nostra), Feliu Ventura, la Coral Minuet, Dept., Marta Rius i Manel Camp.
Protocol estendard és un muntatge escènic on diverses disciplines artístiques es combinen per explicar una història a l’entorn de la celebració de la Festa de l’Estendard. Cada escena un registre: teatre, dansa, cançó, audiovisuals, cant corals, se succeeixen no pas gratuïtament sinó al servei de la comprensió Una cinquantena d’artistes s’acorden per escenificar un espectacle escrit i dirigit per Francesc Ribera “Titot”.
Entre les activitats del 31 de Desembre destaca, el diumenge 27 de desembre, a les 20.30 hores, als baixos de l'Ajuntament de Montuïri, l'actuació de les Noves Dones de la Bella Cançó, unió de Marta Rius, del grup De Calaix; Núria Lozano, de La Carrau, i Lídia Domingo, de Sol i Serena. Totes tres versionen veus femenines de la Nova Cançó que van de Teresa Rebull a Marina Rossell, passant per Guillermina Motta.
També en destaquen les actuacions, el dilluns 28, de Feliu Ventura al Teatre de Petra i de DEPT., junt amb Waiting the Widow, a La Penya Artística de Sa Pobla.
Diada 31D, poble a poble, feim país!
Activitats a diferents poblacions balears en motiu de la Diada del 3D:
UIB
Dimecres, 16 de setembre (SEPC)
“31-D: ORÍGENS I ACTUALITAT DE LA DIADA NACIONAL”
Intervindran: Tomeu Martí (OCB) i un membre d’Endavant - Mallorca
A les 12:00 h. a l’Aula de Graus
Binissalem
Dissabte, 19 de desembre, 19.15 h, plaça de l’Església: Cercavila dels gegants Jaume i Aina i de la Banda de Música; ballada dels gegants a la plaça; recital d’un poema de Salvador Espriu; i Correfoc Foc d’alimares per la Llengua, la Cultura i el País, a càrrec dels dimonis de la Fil·loxera de l’Infern.
Llucmajor
Dilluns, 21 de desembre, 19.00 h, plaça de la vila: Cant de La Balanguera per part de la coral Amics de la Música i de la Coral Infantil i xocolatada al Cafè Colon.
Sant Llorenç
Dilluns, 21 de desembre, 20.30 h, Biblioteca Pública: Presentació del Parenòstic 2010, a càrrec de Tomàs Martínez.
Algaida
Dijous, 24 de desembre, 22.00 h, local de l’OCB: Xocolatada de Nadal.
Sant Joan
Dissabte, 26 de desembre, 17.30 h, centre de Sant Joan: Passejada de la coral de Sant Joan cantant nadales a través el poble fins a la plaça de l’Església. Posteriorment, xocolatada popular.
Andratx
Dissabte, 26 de desembre, 19.30 h, saló parroquial: Presentació del llibre Arran de la porta pintada. Poder i prestigi femení al monestir de Santa Margalida, a càrrec de l’autora María José Bordoy. Posteriorment, xocolatada popular.
Campos
Dissabte, 26 de desembre, 20.00 h, Casal de Can Pere Ignasi: XX Concert de Sant Esteve, a càrrec de dues pianistes que tocaran obres de J. Brahms, S. Rachmaninoff i F. Liszt. Recollida signatures per la ILP de televisió sense fronteres.
Valldemossa
Diumenge, 27 de desembre, 11.00 h, Centre Cultural Costa Nord: Lliurament dels “Premis Fàtima i Ahmed 2009”, a Antònia Calafat Morey, Magí, i a Jaume Mas Estaràs, Batlet. Actuació de l’Escola Municipal de Ball i combat de picat amb els Glosadors de Mallorca. Per acabar, hi haurà un refresc.
Mancor
Diumenge, 27 de desembre, 16.00 h, plaça de l’Ajuntament. Ball i cercavila dels gegants de Mancor, acompanyats pels Xeremiers d’Arrels de la Vall, de la plaça fins a Cas Miet. Posteriorment, xocolatada popular.
Sineu
Diumenge, 27 de desembre, 17.00 h, plaça de l’Església: Lectura del Llibre dels Fets per part dels assistents i cant de La Balanguera per part de la Coral de Sineu.
Artà
Diumenge, 27 de desembre, 18.30 h, escales de Sant Salvador: Actuació dels xeremiers i de l’Orfeó Artanenc, amollada de la senyera des de Sant Salvador i xocolatada popular.
Puigpunyent
Diumenge, 27 de desembre, 18.30 h, Casa de Cultura: Combat de gloses, a càrrec de l’associació Glosadors de Mallorca, cant de La Balanguera per part de la coral Veus de la tardor i xocolatada amb ensaïmades.
Felanitx
Diumenge, 27 de desembre, 19.00 h, Auditori Municipal: Presentació del nou disc del grup de folk Abeniara.
Campanet
Diumenge, 27 de desembre, 20.30 h, Cas Metge Dolç: Pregó de la Festa de l’Estendard, a càrrec de Damià Pons, i xocolatada popular.
Santa Margalida
Diumenge, 27 de desembre, 21.00 h, sala de la rectoria: Conferència “L’Estendard”, a càrrec de Antoni Mas i Forners. Hi haurà crespells de Nadal i mistela.
Sencelles
Dilluns, 28 de desembre, 19.00 h, plaça de la vila: Cant de La Balanguera per part del cor infantil, acompanyat dels xeremiers locals, xocolatada popular i conferència de Gaspar Valero sobre la figura del Rei Jaume i la Festa de l’Estendard.
Calvià
Dilluns, 28 de desembre, 19.30 h, antiga biblioteca: Actuació dels xeremiers, presentació del nou número de la revista L’Estaló i lectura del manifest a càrrec del seu autor, Gabriel Florit. Posteriorment, hi haurà herbes dolces, quartos i xocolata.
Vilafranca
Dilluns, 28 de desembre, 20.00 h, Casal d’Entitats: Conferència “Per Nadal que res no estrena res no val” i presentació del Parenòstic 2010, totes dues activitats a càrrec de Tomàs Martínez. Posteriorment, xocolatada popular.
Inca
Dilluns, 28 de desembre, 20.00 h, plaça de Santa Maria la Major: Festa de l’Estendard. Processó des de la plaça de l’Església fins a l’ajuntament, pregó de Rosa Riera i interpretació de La Balanguera per part de l’orfeó L’harpa d’Inca i dels xeremiers.
Manacor
Dilluns, 28 de desembre, 20.00 h, local de l’OCB de Manacor: Joana Maria Palou, directora del Museu de Mallorca, parlarà sobre “La iconografia de la Festa de l’Estendard”. Posteriorment, hi haurà una copa de cava i dolços de Nadal.
Petra
Dilluns, 28 de desembre, 20.00 h, Teatre Municipal de Petra. Actuació dels cantautors Feliu Ventura i Eduard Canimas.
Vilafranca
Dimarts, 29 de desembre, 17.00 h, plaça Major: Festa de l’Estendard per a infants. Activitats per als més petits, contacontes i rondalles sobre el Rei Jaume I.
Palma
Dimarts, 29 de desembre, 21.00 h, Teatre Principal de Palma. Espectacle “Protocol Estendard”, amb guió i direcció de Francesc Ribera “Titot” i direcció escènica de Joan Tomàs Martínez i Joan Fullana. Actuacions de Pep Toni Rubio i Miquela Lladó (Música Nostra); Feliu Ventura i Borja Penalba; Eduard Canimas, Eulàlia Bergadà, la Coral Minuet, Dept., Marta Rius i Manel Camp. La reserva de localitats per assistir-hi s’ha de fer a l’OCB, al telèfon 971 723 299.
Felanitx
Dimarts, 29 de desembre, 21.30 h, Casa de Cultura: Presentació del llibre Amorrats al teclat, de Llorenç Valverde.
Santa Maria
Dimecres, 30 de desembre, 20.00 h, Biblioteca de Cas Metge Rei. Projecció del documental Jaume I, l’aventura de Mallorca.
Lloret
Dimecres, 30 de desembre, 20.30 h, Centre Juvenil. Lectura de textos sobre el Rei en Jaume (fragments del Llibre dels Fets i rondalles) i presentació del calendari de l’OCB 2010.
Santa Margalida
Dimecres, 30 de desembre, 23.00 h, Auditori Municipal: Glosada Nadalenca a càrrec de Mateu Matas, Xurí, i de Macià Ferrer. Posteriorment, hi haurà xocolatada de Cap d’Any.
Muro
Dijous, 31 de desembre, 11.00 h, plaça de la vila: Amollada de la senyera des del campanar de l’església.
Búger
Dijous, 31 de desembre, 18.30 h, plaça de l’Església: Penjada de la senyera des del campanar i xocolatada popular.
Ariany
Dimarts, 2 de gener, 15.00 h, plaça Major. Cafè per la Llengua amb el Grup de Joves d’Ariany.
A TOTS ELS ACTES ES LLEGIRÀ EL MANIFEST DEL 31 DE DESEMBRE, FET PER BIEL FLORIT, I ES CANTARÀ L’HIMNE DE MALLORCA, LA BALANGUERA
31 de Desembre, arrels profundes per a una diada de futur
La Festa de l’Estendard és la festa cívica més antiga d’Europa. Es fa per recordar els nostres orígens com a poble, amb la conquesta catalana de 1229, i per retre homenatge a la senyera de les quatre barres. La festa s’ha fet ininterrompudament des del segle XIII i, tot i que ha passat per diverses vicissituds depenent de l’època històrica, s’ha mantingut sempre com el recordatori de les nostres arrels col·lectives.
Des de principi dels anys vuitanta, el nacionalisme mallorquí ha assumit la Diada com una jornada reivindicativa dels nostres drets col·lectius. Des d’aleshores s’ha recuperat el vertader esperit del 31 de Desembre, que no és altre que recordar els orígens de la societat mallorquina i projectar-los cap al futur. La Festa de l’Estendard ha passat de ser un acte folklòric vinculat a velles tradicions religioses a ser una commemoració reivindicativa dels nostres drets com a poble. Perquè per saber què volem ser en el futur, és imprescindible saber què hem estat en el passat.
20 anys de la manifestació del 31 de Desembre
Ja fa 20 anys que els mallorquins i mallorquines ens manifestam amb motiu del 31 de Desembre, data que ens recorda els orígens catalans de Mallorca. Han estat diverses les generacions que s’han anat sumant, any rere any, a la reivindicació de la plenitud dels nostres drets nacionals. 20 anys són molts d’anys i abracen una època de canvis en la història de Mallorca, dels Països Catalans i del món en general. Durant aquestes dues dècades ha caigut el mur de Berlín, han desaparegut règims polítics que semblaven sòlids, han entrat en crisi ideologies i han passat governs de diferent signe polític. Però cada any per aquestes dates milers de ciutadans i ciutadanes continuam sortint al carrer per reafirmar-nos en el què som i per reivindicar el dret dels Països Catalans a la llengua, a la cultura, al territori i a l’autodeterminació. En cada edició hem estat més els que sortíem per exigir respecte, per rebutjar les agressions de l’Estat i dels seus directes servidors, per expressar un malestar davant la situació de submissió nacional del nostre país.
Precisament el caràcter unitari és una de les característiques peculiars de la mobilització mallorquina. Durant els anys posteriors han canviat alguns elements, com el canvi de dia –de 31 a 30-, la modificació del recorregut –abans acabava davant l’estàtua del Rei en Jaume, on es llegia el manifest-, i la incorporació del concert final. Aquestes variacions no han transformat gens l’esperit de l’acte, però han contribuït a un augment important de la participació.
Al llarg d’aquestes dues dècades la mobilització ha aplegat forces molt diverses: des de les que defensaven un nacionalisme autodeterminista fins a les que reivindicaven la independència plena dels Països Catalans. Per damunt de les organitzacions convocants, la manifestació ha unit tots els mallorquins que lluiten per la llibertat del nostre poble. I que sigui per molts d’anys, mentre l’opressió nacional es mantengui.