Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Itàlia mana a Facebook que tanqui grups que ofenen Berlusconi

La Fiscalia de Roma va sol·licitar ahir als gestors de la xarxa social Facebook, la seu de la qual es troba a Palo Alto (Califòrnia), el tancament de com a mínim quatre grups que contenen amenaces greus contra la persona de Silvio Berlusconi. A més de "Mateu Berlusconi", en els últims temps han sorgit tres grups més davant dels quals el premier italià s'ha sentit "ofès".  De moment, en la investigació no hi figura cap imputat, tot i que la Fiscalia ha demanat a la xarxa social americana les informacions relatives als autors de les esmentades amenaces. Així ho va assegurar el ministre de l'Interior, Roberto Maroni, afegint que les forces de l'ordre "estan prestant la màxima atenció" davant d'aquests fets, atesa la "gravetat" de les amenaces.

23/10/2009 14:38 Internacional

 

Segons Maroni, aquestes constitueixen "apologia del delicte" i reflecteixen "un problema cultural". "Si passa el concepte que un pot escriure impunement aquestes coses, existeix el risc que després a algú se li passi per la ment posar-ho en pràctica", ha advertit.

Tot i això, després de conèixer les mesures adoptades per la Magistratura, han sortit a la llum altres casos, com el del periodista d'esquerres Marc Travaglio, sobre el qual també ha estat obert un fòrum que incita a matar-lo, i el líder del Partit Demòcrata (PD), Dario Franceschini, que també ha rebut amenaces similars.

La Unió Europea dóna carta blanca a la censura de Berlusconi

Precisament abans d'ahir els grups conservadors del Parlament Europeu (PE) van aconseguir avui frenar per només tres vots de 686 la proposta del centreesquerra de l'hemicicle per acabar amb la "pressió i la intimidació" contra els diaris exercida pel Govern de Silvio Berlusconi.    

Contra tot pronòstic, el text es va quedar sense ser aprovat després d'haver superat totes les votacions paràgraf per paràgraf i que no prosperés cap esmena ni resolució alternativa.    

Així, no va sortir endavant cap de les nombroses declaracions presentades pels diferents grups polítics sobre la llibertat d'informació a Itàlia i a la Unió Europea.    

La proposta conjunta de socialistes, liberals, verds i Esquerra Unitària -tot el centreesquerra de l'Eurocambra- va obtenir finalment 335 vots a favor, 338 en contra i 13 abstencions.    

Tampoc va ser aprovat el text presentat en solitari pel grup Liberal, alguna cosa més suau però també crític amb la situació a Itàlia, que va obtenir el mateix nombre de vots a favor i en contra.    

El text del centreesquerra, a priori el que comptava amb un major nombre de suports, expressava "preocupació" per la situació de la llibertat de premsa a Itàlia i lamentava la "pressió i la intimidació contra periòdics italians i europeus" exercida pel Govern.    

El document considerava que la "passivitat" per part de la UE abans que res això "debilitaria la seva credibilitat a l'hora d'establir criteris en matèria de drets fonamentals en les relacions exteriors".    

A més, exigia l'elaboració d'una directiva europea sobre la concentració dels mitjans de comunicació i la protecció del pluralisme per actuar a escala comunitària contra els possibles problemes de llibertat de premsa als països.

Durant la tensa sessió de votacions, eurodiputats conservadors van presentar esmenes perquè el text inclogués també crítiques a governs d'un altre signe polític, com el portuguès, l'alemany o l'hongarès, però aquestes van ser rebutjades.    

El parlamentari hongarès József Szájer (Partit Popular Europeu) va acusar a l'esquerra d'utilitzar un "doble rasadora" en no acceptar aquestes mencions i va assegurar que tot el debat entorn de Berlusconi ha estat un intent per "acorralar a un primer ministre que no és de la seva família política".    

Els partidaris del primer ministre italià van celebrar de manera efusiva el bloqueig de les crítiques a la situació a Itàlia, alguns d'ells portant cartells en els quals criticaven l'actitud de l'esquerra de l'Eurocambra.    

Mentrestant, el vicepresident dels Verds, Raúl Romeva, va considerar aquesta jornada un "dia negre per a la llibertat de premsa a Europa". "El control per part de Silvio Berlusconi del Govern o i dels mitjans a Itàlia és profundament antidemocràtic", va assenyalar Romeva, que al costat dels seus companys de grup va vestir durant el ple un mocador color turquesa en suport al jutge Raimondo Mesiano.    

El magistrat, que va establir que Berlusconi era "coresponsable de la corrupció" que va portar al seu 'holding' Fininvest a fer-se amb el control de l'editorial Mondadori, va veure recentment retratada la seva vida quotidiana en un vídeo de Canale 5 -propietat del primer ministre- que parlava dels seus "comportaments extravagants" i incloïa comentaris sobre el color turquesa dels seus mitjons.    

Per als eurodiputats de la Itàlia dels Valors, el partit italià que integra el grup Liberal i que va ser un dels impulsors del debat sobre la llibertat de premsa, l'ajustat resultat de la votació no permet parlar de "victòria ni de derrota".    

El diputat d'aquesta força Giommaria Uggias va assegurar que havia estat una "ingenuïtat" permetre que la sessió de votacions es prolongués amb intervencions de diversos parlamentaris conservadors que, segons la seva opinió, només buscaven guanyar temps per permetre l'arribada de col·legues que no estaven presents a l'inici.    

En una roda de premsa, Uggias va considerar probable que a més es produïssin "ingerències i pressions" sobre els diputats perquè no prosperés la crítica a Berlusconi, després que el centreesquerra hagués guanyat totes les votacions prèvies a la definitiva sobre la seva resolució. 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid