Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
«No puc parlar per Espanya, però si Escòcia vota la independència Anglaterra la respectarà»

El primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, ha denunciat el caràcter antidemocràtic de l'Estat espanyol afirmant que a diferència d'aquí, si els escocesos volen ser independents, Anglaterra ho acceptarà. Ho ha dit en una entrevista concedida a l'Agència Catalana de Notícies, i ha apuntat també que el seu partit, l'Scottish National Party (SNP), pretén convocar un referèndum d'autodeterminació l'any que ve. El líder de la formació, que aquest cap de setmana ha celebrat el sue 15è congrés, afirma que "no hi ha cap polític britànic seriós, ni tan sols en els partits unionistes, que negui els drets dels escocesos a votar per la seva independència si així ho volen". Salmond ha dit és això el que diferencia Escòcia dels Països Catalans: "No puc parlar per Catalunya i Espanya, però si Escòcia vota la independència Anglaterra la respectarà".

19/10/2009 15:18 Internacional

El líder de l'SNP assegura que amb la independència la relació entre Londres i Edimburg millorarà i serà "extremadament amistosa" i adverteix que és un "disbarat" pensar que el Regne Unit o Espanya puguin vetar Escòcia a la Unió Europea.

"Amb la independència, Escòcia i la resta del Regne Unit tindran el mateix estatus jurídic davant de la UE", preveu el primer ministre escocès, citant una resolució de l'exjutge del Tribunal Europeu de Justícia Lord Mackenzie-Stuart. Salmond no tem que l'Estat espanyol ni cap altre soci de la UE es negui a reconèixer l'Escòcia independent o rebutgi que pugui convertir-se, automàticament i sense haver de completar cap procés d'ampliació, en membre de ple dret. "Tenim molts amics arreu de la UE i seria absurd que se'ns negués el dret a l'autodeterminació, un dels seus principis fundacionals, això no passarà, segur", confia Salmond. "La decisió l'han de prendre els escocesos i el que haurà de fer la comunitat internacional és acceptar-la", demana.

Salmond recorda que "l'origen de la unió entre Escòcia i Anglaterra no va ser cap conquesta o incorporació sinó un tractat internacional" que, en cas d'escissió, "es dissoldrà deixant a les dues parts amb els mateixos drets davant les institucions europees". "La situació de Londres i Edimburg serà absolutament idèntica i la idea que el Regne Unit pugui vetar Escòcia a la UE és un disbarat, perquè de la mateixa manera Escòcia podria vetar també al Regne Unit", explica el líder de l'SNP. "L'Escòcia independent heretarà els drets i obligacions del tractat d'adhesió firmat pel Regne Unit a finals del setanta i no haurà de sortir de la UE per tornar-hi a entrar, qualsevol negociació la farem des de dins", aclareix Salmond.

El primer ministre descarta que Westminster tombi una decisió dels escocesos en referèndum, com pot fer el Tribunal Constitucional amb l'Estatut: "Està clarament establert que si Escòcia vota sí a la independència els partits polítics del Regne Unit ho acceptaran, tots s'hi han compromès i recentment, a més", apunta Salmond, referint-se tant a Gordon Brown com al líder torie, David Cameron, "que és probablement qui més s'oposa a l'autonomia escocesa però que respectarà el resultat".

Salmond tampoc no s'imagina que els anglesos puguin respondre amb cap boicot econòmic o fòbia. "El que provoca antipatia és que als anglesos se'ls digui sovint que els escocesos són uns mantinguts i que molts escocesos creguin que el govern de Londres fa tot el que pot per treure'ls els diners", denuncia, proposant la independència per posar fi a aquest "antagonisme". "Si Escòcia controlés la seva recaptació i les seves despeses i Anglaterra fes el mateix ningú no es podria queixar mai més i hi hauria una relació d'entesa molt millor".

L'SNP governa en minoria i necessitarà suports externs perquè el Parlament convoqui el plebiscit d'autodeterminació, que es podria celebrar el 20 de novembre del 2010, dia de Sant Andreu, patró d'Escòcia. Si Salmond no aconsegueix la majoria haurà d'esperar-se fins a les eleccions del 2011. Per intentar convèncer els liberals demòcrates, que estan internament dividits, el primer ministre escocès planteja oferir als votants tres opcions en les paperetes del referèndum, en comptes de preguntar-los només si volen o no la secessió. Així, els escocesos podrien escollir entre quedar-se al Regne Unit, independitzar-se o guanyar més autonomia de la que tenen des del 1999.
 
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid