Euskaldunon Egunkaria ("El diari dels bascoparlants") era, des del 1990 i fins al moment del seu tancament per orde judicial al 2003, l'únic diari que es publicava íntegrament en euskera. El seu únic antecessor com a tal va ser el breu Eguna (gener-juny del 1937), editat pel Govern Basc en plena Guerra Civil. El seu lloc de premsa en eskera el va ocupar el seu successor Berria.
Egunkaria s'editava a Guipúscoa i es distribuïa a les zones bascoparlants dels estats espanyol i francès. La seva línia editorial va ser sempre d'esquerres i defensava la identitat i els drets democràtics de poble basc.
El seu tancament per resolució judicial i les actuacions judicials posteriors van anar seguides de polèmica i de la denúncia internacional per les arbitrarietats i el caràcter polític i antidemocràtic de la seva clausura.
El 2003 centenars d'associacions i entitats de Catalunya, el Col•legi de Periodistes de Catalunya i 9 diaris que que editen cada dia en català, així com el mateix Parlament de Catalunya, van denunciar aquell l'atac directe a la llibertat d'expressió que va implicar la clausura del diari Egunkaria, l'únic diari escrit íntegrament en euskera aleshores.
A l'acte, que serà el primer acte públic de suport al periodisme perseguit, es realitzarà el proper 11 de setembre a les 12.00 al Passeig Lluís Companys Barcelona. Comptarà amb les intervencions de Martxelo OTAMENDI, director del diari clausurat i encausat en el procés judicial especial; Vicent PARTAL, director de Vilaweb; David FERNANDEZ, periodista de la Directa i amb Jaume ASENS, Comissió de Defensa del Col•legi d'Advocats de Barcelona.