La fuita tòxica es va iniciar al voltant de les 12.00 hores del dia 22 de juliol en parar l'activitat de la planta després de la perforació d'un compressor. Els vapors d'òxid de nitrogen van formar un gran núvol al polígon petroquímic sud d'aquesta població. Segons Protecció Civil, es van activar les alarmes de Campclar, Bonavista, Universitat Laboral i la Canonja, una zona amb 25.000 i 35.000 habitants.
Diverses entitats van denunciar que durant la fuita el telèfon d'emergències 112 es va col·lapsar i es va produir una important descoordinació, fet que també l'Ajuntament de la ciutat de Tarragona va retreure, ja que es va assabentar que s'havia activat l'alerta Plaseqcat poc abans de la seva desactivació.
Ercros és una empresa química creada el 1989 i hereva de les que eren en aquell moment les dues principals empreses químiques privades espanyoles, pertanyents a l'oligarquia franquista: Unió Explosius Riu Negre S.A. (ERT) i S.A. Cros. Aquest grup industrial està dedicat especialment a la fabricació i comerç de productes bàsics per a les indústries química, farmacèutica, de plàstics, fusteria, alimentació animal, així com a l'explotació minera. Ercros compta amb un llarg currícum d'agressions contra la salut ambiental i de les persones, com ara els abocaments tòxics de Flix al riu Ebre, durant els anys en què Josep Piqué (PP) formava part de la seva direcció a Erkimia, i tants altres casos com a la seva planta del Barcelonès, que va contaminar les platges de Badalona.