El naixement d'aquestes Festes de la Terra s'ha de situar cap a finals dels anys 80. Fou llavors quan un grup de joves de l'illa de Formentera, agrupats baix el nom de Col·lectiu Bassetja, va agafar la fins aleshores celebració religiosa per convertir-la en una celebració totalment popular i reivindicativa. Poc després, a l'any 1990, les festes foren organitzades per la Comissió de Festes de Santa Maria. Ja des del principi, la celebració de les Festes de la Terra són considerades tot un acte d'afirmació de la catalanitat de Formentera, així com de reivindicació d'un seguit de demandes socials i mediambientals.
Tanmateix, una de les activitats més curioses d'aquestes festes és l'anomenat "brindis a la salut del poble". L'origen d'aquest curiós brindis popular s'ha de cercar com a reacció al que organitzà un any la Guàrdia Civil amb el nom de "Brindis de vino español en honor a la patria". Des d'aleshores, la CFSM convida a tot formenterer i formenterera a fer un brindis amb vi pagès a la salut del poble.
Un altre dels moments més esperats de les Festes de la Terra és la lectura del pregó. L'interès roman en el fet que el contingut sol ser força crític amb la situació de les Pitiüses, així com la resta dels Països Catalans. La lectura pública d'enguany serà a mitjanit de dia 5 d'agost.
Enguany, un any mes, la polèmica ha esclatat de la mà del diari El Mundo/El Día de Baleares. Aquest mitjà ha criticat durament la presència de gran quantitat d'estelades arreu de les places i a algun edifici oficial durant el període de festes.
Per veure el programa de festes complet aquí.