Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La CUP de Mataró considera xenòfoba l'actuació policial contra els treballadors d'origen xinès

El passat 16 de juny, es van mobilitzar més de 700 Mossos d’Esquadra, hi va haver 70 registres i 77 detencions. L’actuació no va ser comunicada a l’Ajuntament i ha deixat desemparades centenars de persones.
La CUP de Mataró, ha anunciat que es posa a disposició del col·lectiu de treballadors i treballadores d’origen xinès afectats i  que en el proper Ple municipal presentarà una proposta de resolució en la qual exigirà responsabilitats al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i demanarà explicacions i garanties al Govern municipal perquè aquests fets lamentables no tornin a succeir.  

27/06/2009 06:39 Drets i Llibertats
En aquesta operació polical, els mitjans de comunicació (sobretot els de fora de la ciutat) han afavorit la identificació de la immigració xinesa amb la delinqüència. Els responsables d’Interior van justificar la intervenció dient que s’adreçava contra els tallers il·legals i contra el tràfic i explotació de persones, però amb el pas dels dies bona part dels detinguts han quedat en llibertat i s’ha comprovat que molts dels tallers tenien els papers en regla.
 
 
Davant l’abús de poder i les greus repercussions socials d’aquesta actuació policial, la CUP de Mataró fa les següents consideracions:

 

- Els problemes laborals se solucionen a través d’inspecció de treball

La via per a resoldre les irregularitats laborals és la inspecció de treball i era aquesta la via que calia haver seguit. Si hi havia sospites d’activitat sense llicència i treballadors sense contracte, s’havien hagut de fer inspeccions i requeriments de regularització com es fa habitualment. En tot cas l’administració ha d’assegurar que la inspecció de treball tingui prou recursos per a efectuar la seva feina i res no justifica la intervenció policial tret de que no hi hagi sospites fonamentades de delictes d’altra mena.


- A Mataró tota la vida hi ha hagut tallers il·legals

Per altra banda, la proliferació d’activitats d’economia submergida no és un fenomen nou a la nostra ciutat. I encara menys al barri de Cerdanyola. Tanmateix mai no s’havia efectuat un operatiu policial com aquest. Perquè ara sí?


- Actuacions com aquesta fomenten la xenofòbia

Cal tenir en compte que un desplegament massiu d’efectius policials com el que s’ha fet sobre un col·lectiu tan identificable com el xinès pot fomentar els sentiments de xenofòbia. I a més contra un col·lectiu que fins ara no ha causat cap problema de convivència o d’ordre públic. Tot això, lluny de contribuir a la convivència entre els veïns i les veïnes, provoca nous riscos socials i demostra una greu irresponsabilitat.


- Cal seguir el protocol de col·laboració

És intolerable que una actuació com aquesta es faci sense tenir en compte l’administració local, que al capdavall és la més propera al ciutadà. És necessari que se segueixin els protocols de col·laboració establerts per garantir la correcta coordinació de les administracions i que l’actuació d’una no dificulti l’actuació d’una altra. Si s’hagués fet així s’hauria sabut que gairebé la meitat de les activitats intervingudes comptaven amb llicència o l’estaven tramitant. Actuar com s’ha fet sense tenir en compte l’administració local és un menyspreu a l’Ajuntament i a la ciutadania, perquè se’ns tracta com a súbdits i no com a ciutadans.


- Cal preveure les conseqüències d'ordre social

No es pot actuar com s’ha fet sense tenir en compte les conseqüències, sobretot d’ordre social. El tancament d’una activitat en comptes d’un requeriment de regularització suposa no donar-li l’oportunitat de regularitzar-se i, per tant, deixar sense feina els treballadors implicats i sense recursos econòmics les seves famílies. A més s’han deixat famílies sense lloc on dormir i això és una conculcació flagrant del dret constitucional a l’habitatge, conculcació feta per la pròpia institució que ha de vetllar pel compliment de la llei. La simple aplicació del principi del mal menor hauria aconsellat no efectuar aquesta operació policial i actuar per altres mitjans més adequats.


- L'administració local ha de defensar la ciutadania

Aquesta operació ha causat una greu indefensió en els ciutadans afectats, que han quedat sense recursos econòmics i en alguns casos sense residència. Ambdós supòsits estan garantits en principi com a drets constitucionals. A més l’espectacularitat i el cobriment mediàtic que parlava obertament de “màfia xinesa”, s’ha malmès clarament la imatge d’un col·lectiu que fins ara destacava precisament per passar desapercebut. És obligació de l’Ajuntament, com a institució més propera, vetllar pels ciutadans, perquè recuperin l’ús efectiu d’aquests drets i pel restabliment de la seva imatge pública, defensant-los, per tant, de les males pràctiques d’una altra administració.


- Cal defensar la unitat de la classe treballadora davant del sistema capitalista

L’economia submergida no és un fenomen aïllat. Juntament amb l’ocupació precària és un resultat natural del sistema capitalista i del seu objectiu de treure el màxim rendiment de la força de treball. Mantenir un part de la població en una situació precària que l’obligui a acceptar condicions pitjors i sovint il·legals és un recurs habitual del capitalisme per assegurar-se aquest màxim rendiment. La novetat és que si fins ara aquestes condicions es donaven sobretot al “tercer món” ara, amb la nova immigració, també es donen a casa nostra. Així el capitalisme utilitza els immigrants com a carn de canó per a precaritzar les condicions de vida i treball de la població del “primer món”. És per això que cal una resposta unitària i decidida de tots, autòctons i immigrants, per defensar-nos d’aquesta agressió sense precedents del sistema capitalista que pretén arrossegar-nos a la majoria cap a la misèria per a augmentar encara més el benefici d’una minoria privilegiada.

Finalment, des de la CUP de Mataró, ens posem a disposició del col·lectiu de treballadors i treballadores d’origen xinès afectats i anunciem que en el proper Ple municipal presentarem una proposta de resolució en la qual exigirem responsabilitats al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i demanarem explicacions i garanties al Govern municipal perquè aquests fets lamentables no tornin a succeir.

Assemblea CUP de Mataró   
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid