Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Els municipis d'Ascó i Vandellòs s'han ofert per acollir el Magatzem Transitori Centralitzat

Ecologistes en Acció ha pogut saber que els municipis d'Ascó i Vandellòs s’han ofert ja com candidats per a ubicar el Magatzem Transitori Centralitzat (ATC), el cementiri nuclear on es dipositaran temporalment els residus d’alta activitat procedents de totes les centrals nuclears de la península. El govern espanyol engegarà a l’agost les activitats per a designar l’emplaçament final de l'ATC. 

28/07/2008 19:21 Territori
Novament aquest procés es produeix en secret i sense un ampli debat ciutadà sobre els residus i l’energia nuclear, segons aquest grup ecologista que opina també que els alcaldes d'aquest dos pobles estan venent als seus municipis.
 
Per a Ecologistes en Acció, els residus d’alta activitat són una de les conseqüències indesitjables de l’energia nuclear. Són substàncies que romanen radioactives durant centenars de milers d’anys, i per a les quals no existeix forma de gestió satisfactòria, a pesar dels enormes recursos que s’inverteixen en investigació des de la primera reacció de fissió que es va produir en l’any 1942. Per tant, és impossible calcular el cost de la gestió dels residus d’alta activitat i, per tant, del kWh d’origen nuclear. Mantenir les centrals nuclears en funcionament implica agreujar aquest problema.
 
Les motivacions per a albergar el cementiri nuclear de residus d’alta activitat durant aproximadament el centenar d’anys per als quals està preparat el ATC són clarament econòmiques, remarquen Ecologistes en Acció. I és que els alcaldes no han tingut problemes a oferir els seus municipis perquè acullin aquesta perillosa instal·lació només pels diners que ofereix ENRESA. Per a Ecologistes en Acció, això és clarament una mostra d’imprevisió i de temeritat per diversos motius. En primer lloc, ningú pot dir què ocorrerà després dels 60 anys que, en teoria, ha de funcionar el ATC. Si no hi ha determinada una solució definitiva per a la gestió d’aquestes substàncies en aquest moment on es duran els residus? En aquest cas, el més probable és que continuï la política de fets consumats i es busqui una forma d’ampliar la vida del ATC. En segon lloc, es tracta d’una instal·lació que, en si mateixa és un risc per les perilloses substàncies que alberga. A més de la pròpia seguretat de la instal·lació cal considerar el risc que suposa la seva assumpció, ja que ens enfronten a nous perills als municipis que els acullen després dels successos del 11-S a EEUU o del 11-M a Madrid, atenent que les instal·lacions nuclears es poden considerar un objectiu militar i terrorista. 
 
Aquesta entitat ecologista, també remarca "els riscos gens menystenibles, fan que el ATC sigui una hipoteca de futur per als municipis que s’han ofert a albergar-lo. És clar que aquesta instal•lació foragitarà qualsevol altra activitat econòmica que es produeixi en el municipi i que, lluny de portar el progrés, el ATC significarà la condemna al monocultiu econòmic, que generarà pocs llocs de treball i no distribuirà la riquesa entre els habitants del poble. L’actitud del govern en aquest tema resulta decebedora, ja que, en lloc d’obrir el debat sobre residus radioactius i energia nuclear, contínua realitzant aquestes activitats d’amagatotis."


 
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid