Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
De monarquia, ni aquí ni enlloc

Per Mustafà Shami (Del grup d'encausats per la crema de fotos del rei espanyol), publicat a El Punt, 30.6.08

El 1990 la monarquia marroquina va ordenar que carreguessin contra els joves que protestaven per la seva posició a favor dels americans. Divuit anys després, joves catalans són jutjats per haver expressar el seu rebuig a la monarquia espanyola 

30/06/2008 08:57 Hemeroteca
El 14 de desembre del 1990, en plena campanya de Bush pare per atacar l'Iraq, la monarquia alauita es va definir a favor dels americans. Aquest fet va provocar una gran indignació entre la població. Jo en aquell moment estudiava en un institut de Tànger. Ens vam reunir molts estudiants i vam organitzar una concentració davant de l'institut amb pancartes i lemes que deien «fora la hipocresia dels dirigents», amb una fletxa que assenyalava la fotografia de Hassan II. La concentració va durar pocs minuts, van venir els gossos del rei i van començar a carregar contra els estudiants, i uns quants d'ells van acabar detinguts i empresonats amb penes d'un i dos anys. L'acusació era d'atemptat contra la persona del rei, que segons la Constitució marroquina és una figura sagrada i immaculada.

Divuit anys després, en un país que es diu Catalunya, sota el poder de l'Estat espanyol, i aquí, a Girona, dos joves van cremar una fotografia del rei Joan Carles expressant el seu rebuig a la monarquia en una visita del rei a la ciutat. Dies després van ser detinguts i citats a declarar a l'Audiencia Nacional, un jutjat d'excepció. Una setmana després, en solidaritat amb aquests joves, i expressant també el rebuig a la monarquia, diverses persones més van cremar fotocòpies amb la fotografia del rei. Algunes d'aquestes persones també van ser citades a declarar davant de l'Audiencia Nacional. En aquest cas, l'acusació és d'injúries a la corona espanyola.

Diuen que les comparacions són odioses, però no puc evitar de fer-ne. Assenyalar que un rei és hipòcrita o cremar-ne una foto no pot ser de cap de les maneres un motiu de tant d'escàndol mediàtic, i encara menys de tanta repressió: detencions, embargaments, condemnes... Que això passés al Marroc fa 18 anys, no ens estranyaria perquè ho contextualitzaríem en un règim no democràtic i amb una manca evident de drets i de llibertats, i, en tot cas, ens escandalitzaríem per les accions repressives de governs de països aliens al nostre.

Però això ha passat a Girona l'any 2008, en un context de presumpta democràcia i de plenes llibertats.

I són precisament aquests aspectes de fons, democràcia, drets i llibertats, els que hi ha en joc, i no unes tristes fotocòpies cremades. Les persones que cremaven les fotos, ho feien per defensar, justament, uns drets i llibertats, individuals i col·lectius, davant una institució per definició antidemocràtica. Però l'Audiencia Nacional ja s'ha encarregat ràpidament de recordar-nos que no gaudim de determinats drets i que cal continuar-los reivindicant. Com fa 18 anys al Marroc de Hassan II. De la mateixa manera que els estudiants d'un institut de Tànger amb 16 anys van acabar a les presons per haver-se manifestat contra un rei, dues noies d'un institut de Tarragona havien de comparèixer a l'Audiencia Nacional pel fet d'haver penjat cartells en solidaritat amb la campanya dels encausats per la crema de fotos del monarca.

Demà, dimarts, 1 de juliol, en Jaume i l'Enric, els dos joves encausats, aniran a Madrid acompanyats pels solidaris, per repetir un judici en què se'ls va negar el dret a declarar en català. Després, no se sap quan, hi anirem la resta. Sabem que està tot dat i beneït, però s'hi ha d'anar per rebutjar aquesta monarquia i totes les monarquies del món. Pel que representen, per defensar les llibertats individuals i col·lectives, i per dir als senyors de Madrid i als seus col·laboradors que aquesta és la seva democràcia.

La concentració d'aquells joves a Tànger va molestar el poder alauita, i per això va respondre amb represàlies. La crema de fotos i altres accions que s'han fet en relació amb els símbols de l'estat i el poder també han molestat l'Audiencia Nacional. Allà i aquí el poder vol demostrar la seva força sobre la base de retallar cada cop més drets i llibertats, i reprimir tot aquell que qüestioni l'ordre establert.
 
Llibertat.cat 30.06.08 
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid