A més, segons l'advocada i membre de la CUP, Ester Sancho, aquesta ordenança 'inclou conceptes jurídics ambigus que donen lloc a múltiples interpretacions de la norma, deixant així al parer del cos policial l'abast de les sancions'.
Aquestes dues organitzacions ja van presentar Recurs contenciós administratiu contra l’Ordenança de Civisme a l'abril passat. després que la Paeria desestimés totes les al·legacions de la CUP en via administrativa, tant les de fons on se sol·licitava la inclusió d’un catàleg de drets per a tota la ciutadania (cartelleres per a les entitats, mecanismes de participació per a les persones immigrades, el dret de gais i lesbianes al tracte igualitari, el dret dels sense sostre a no ser criminalitzats, el dret de les dones a la igualtat, etc.) com fins i tot les més tècniques que van passar per alt malgrat que pretenien tan sols que els múltiples errors de tècnica legislativa fossin corregits.
La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) és l’única organització política lleidatana que hem formulat recurs contra l’Ordenança del Civisme, perquè:
-l’Ordenança atempta al sistema bàsic de garanties dels administrats i administrades,
-redueix els ciutadans i les ciutadanes a potencials infractors d’un extens catàleg de prohibicions absolutament desproporcionades, davant conductes totalment pacífiques com els jocs infantils, estendre la roba, estirar-se en un banc, entre moltes d’altres.
-incorre en múltiples infraccions normatives (vulneració del principi de legalitat i tipicitat en fer extensives les sancions a conductes no previstes, ús de conceptes jurídics ambigus que donen lloc a múltiples interpretacions de la norma, ampliació de facultats policials no previstes per la normativa sectorial..).
-opta per mesures coercitives davant de la detecció de problemes socials, ja que no estableix ni una sola mesura per la convivència i la inclusió social, mostrant sensibilitat zero cap als col·lectius més desafavorits i deixant passar l’oportunitat d’implicar-hi els agents responsables,
-les esmenes dels dos grups a l’oposició, que finalment també van votar a favor de l’Ordenança, ho foren per la dreta del text, empitjorant de llarg aquests plantejaments autoritaris i gens progressistes; situació, però, que reforça el paper de la CUP com a únic referent municipal a Lleida que ha plantejat una oposició activa, constructiva i d’esquerres en aquesta matèria.
Per saber-ne més:
El document d'anàlisi Ordenança de convivència ciutadana i bon govern. Anàlisi crític i propostes que acaba d'editar la CUP de Berga