Des d’aquella data la UME es troba en procés de constitució, formació i col•laboració amb els governs de les Comunitats Autònomes.
L’estiu del 2006, la Secretaria de Seguretat Pública de la Generalitat de Catalunya, va oferir a la UME la possibilitat de participar com a observadors en les actuacions del Centre d’Emergències de Catalunya i dels parcs de bombers de Sabadell, Girona i Cerdanyola del Vallès. A principis de 2007, el secretari de Seguretat Pública, Joan Delort, la directora General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Olga Lanau, i comandaments de Bombers de la Generalitat de Catalunya es van reunir amb representants de la Unidad Militar de Emergencias (UME). La reunió va servir per continuar els contactes institucionals entre ambdós organismes i segons fonts de la Generalitat, és positiva la col•laboració entre la Secretaria de Seguretat Pública de la Generalitat i l’exèrcit Espanyol. I en el mes de juny, va tenir lloc a la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments una jornada on es va presentar la “Unidad Militar de Emergencias (UME)”, la seva estructura, recursos i funcionament.
Aquest estiu 2007 un destacament de la UME es troba fent pràctiques al campament militar de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) i els seus voltants, recolzat si fos necessari per altres unitats de la Base Aèria de Saragossa. En cas que de realització de pràctiques i trobar-se amb un foc forestal, la unitat el podria atacar, prèvia informació als seus superiors i posteriorment a l’arribada dels Bombers, es posarien sota les seves ordres.
Però el que a Catalunya, malgrat que en el govern hi ha uns que es declaren independentistes (ERC), tot és bona relació, col•laboracionisme i vassallatge amb l’exèrcit espanyol, a Euskadi, trobem l’exemple de la dignitat i la valentia.
Fa pocs dies que l’executiu basc ha requerit al Govern de l’Estat la derogació del reial decret que conté el protocol d’ntervenció de la Unitat Militar d’Emergències per estimar que envaeix les seves competències. L’UME només podria intervenir en Euskadi sense autorització del Govern basc en un cas declarat d’”emergència nacional” (o qualsevol comunitat), però el tripartit d’Ibarretxe no ho desitja ni en aquest supòsit. El govern basc també considera que el decret propicia una “manifesta intromissió militar” en assumptes transferits d’ordre públic i de seguretat ciutadà.
Cal dir però, que dins el Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, malgrat la submissió dels seus responsables, també hi ha veus en contra d’aquesta col•laboració amb la UME.