Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Presentació del llibre: "Els Amazics, una història silenciada, una llengua viva"

24.04.07 Divendres passat,  es va presentar el llibre de Cossetània Edicions, Els amazics, una història silenciada, una llengua viva, amb la participació d'una de les autores, Eva Castellanos al Casal Popular la Turba de Valls. La presentació s’enmarcava dins el cicle Escenaris locals en un món globalitzat, que du a terme l’Organització No Governamental (ONG) Igman Acció Solidària, i va estar organitzada per Cossetània Edicions i el Casal Popular la Turba. Aquest llibre pretén ser una obra de divulgació per donar a conèixer el poble amazic, la seva llengua i la seva cultura mil·lenària
 

23/04/2007 23:51 Internacional
Un poble que ha sobreviscut a la romanització i a l’arabització del nord de l’Àfrica. Un poble he-terogeni que, en bona part, té en la llengua pròpia la base de la seva identitatcol·lectiva i que es caracteritza per haver sobreviscut a través de la tradició oral. Són amazics el poble nòmada dels tuaregs, els habitants de la Cabília algeriana; de l’Atles, el Sus i el Rif marroquí; de l’illa de Jerba a Tunísia; dels oasis de Siwa a Egipte; així com algunes tribusde Mali, Níger i fins i tot de Mauritània, el Txad i Burkina Faso. També era amazic el mític líder rifeny anticolonialista, Abdel-Krim, o els almoràvits i els almohades, que van tenir un protagonisme destacat en l’ocupació musulmana de Catalunyadurant l’edat mitjana.
 
Presentació del llibre: "Els Amazics, una història silenciada, una llengua viva" La nostra intenció és allunyar-nos de descripcions folklòriques i simplistes per aproximar-nos a una cultura viva i dinàmica. És només d’aquesta manera que el coneixement del poble amazic, fins i tot, ens pot arribar a donar claus perentendre alguns aspectes relacionats amb qüestions de gran actualitat com la situació dels països islàmics, el paper de ladona a l’islam o els orígens d’un percentatge significatiu dels immigrants magrebins presents avui en dia al nostre país. Aproximar-nos a la cultura autòctona del nord d’Àfrica ens permet trencar el tòpic d’un Magreb arabomusulmà. Sovintes té una imatge distorsionada del nord d’Àfrica, s’entén com una uniformitat cultural àrab sota el vel de l’islam. La nos-tra intenció és donar veu a una llengua i a una cultura que, tot i que han estat constantment silenciades, es mantenen tossudament vives.
 
Hassan Akioud i Eva Castellanos (autors del llibre)
Akioud va néixer a Agadir, Marroc, l’any 1972, tot i que fa més de deu anys que viu a Barcelona. És llicenciat en Filologia Hispànica i ha cursat els estudis de doctorat en Lingüística General a la Universitat de Barcelona. És professor d’amazic id’àrab a l’Institut Al-qantara de Barcelona. És membre del Grup d’Estudis Amazics de Catalunya i de l’associació catalano-amaziga Itran (integrada a l’Assemblea Amaziga de Catalunya). És col·laborador de Barcelona Televisió com a presentador de les notícies en llengua amaziga. 
 

Castellanos va néixer a Barcelona l’any 1969, tot i que fa més de sis anys que viu a la Ràpita (Terres de l’Ebre). És antropòloga,llicenciada per la Universitat de Barcelona i doctorada a la Universitat de Manchester. Ha estat professora d’antropologiaa la Universitat de Manchester, de Recursos Territorials Turístics i Patrimoni de Catalunya a l’escola de turisme CETA (ads-crita a la UdG) i tutora dels estudis de turisme de la UOC. Actualment es dedica a la gestió cultural. Ha estudiat amazic al’Escola Arabiyya i és membre de l’associació catalanoamaziga Itran.
 


la Ribera van participar aquest diumenge a Alzira a la marxa “Somriu pel valencià”, organitzada per la Coordinadora d\'AFA d\'Alzira, Famíles pel valencià de la Ribera i FAMPA-València. “Hem format un autèntic riu de famílies pel valencià. La resposta ha estat impressionant: avis, àvies, mares i pares, nens, joves, representants d\'associacions, col·lectius culturals, cívics, ecologistes… càrrecs polítics i moltes associacions de familiars d\'alumnes i AMPA, comunitats educatives al complet”, ha destacat la presidenta de la Coordiandora d\'AFA, Teresa Juan-Mompó.

La marxa va començar amb una dansà del Grup de Dans d\'Alzira al Parc dels Furs, on va sortir la manifestació encapçalada per la Colla Les Raboses, que acabaria al Mirador del Xúquer. Pancartes de les diferents entitats i associacions participants i molts cartells de colors de la campanya “Marca sí al Valencà” van donar color a la comitiva. Just abans de baixar al riu, un grup de nens i nenes van llegir el Decàleg de la xicalla de Famílies pel valencià, i van fer una crida perquè no es perdi el valencià: “Ajudaré que el valencià no és perdi! Vos imagineu que d\'aquí a molts anys ja no és parle valencià? Si jo l\'aprenc, estaré a judant que no desaparegui mai! Pel meu futur… marqueu sí al valencià!”.

Al mirador, els representants de la Coordinadora d\'AFA i de Famílies pel valencià de la Ribera, la Teresa Juan-Mompó i la Laia Alonso, van llegir el manifest d\'aquesta entitat que defensen l\'aprenentatge en valencià en un context marcat pel predomini del castellà . Davant la propera realització d\'una consulta a les famílies per a l\'elecció de la llengua base als centres educatius, els portaveus van criticar que aquesta mesura de la Conselleria d\'Educació ja que consideren que aquesta decisió, que s\'emmarca en l\'àmbit pedagògic, hauria de quedar en mans de professionals docents, lingüistes i pedagogs. Professionals en què hauríem de confiar per remuntar, des de les evidències científiques, la situació de minorització lingüística del valencià, i per dotar eines que reforcin el desenvolupament dels infants”. “Sigui com sigui -van insistir-, darrere del nom de \'llibertat educativa\' s\'amaga un parany. Ningú garanteix que la decisió de les famílies sigui respectada, ja que tot dependrà del conjunt de vots i dels repartiments realitzats per la conselleria”.

', ), ), ); ?>
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid