Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1945 Les tropes dels Estats Units alliberen els presoners de Mauthausen

1945 Les tropes dels Estats Units alliberen el camp de concentració nazi de Mauthausen (Àustria), on moriren 2.000 catalans

05/05/1945 Tal dia com avui

Tal dia com avui de 1945 les tropes dels Estats Units alliberaren el camp de concentració nazi de Mauthausen, a Àustria, on moriren 2.000 catalans.

Segons l'escriptora Montserrat Roig, els ciutadans dels Països Catalans que moriren a Mauthausen i als seus Kommandos annexos voreja la xifra de dos mil. El seu llistat permet copsar que no hi ha poble o poblet de Catalunya i d'arreu dels Països Catalans on no hi hagi algun mort al camp de Mauthausen.

El comportament dels ciutadans dels Països Catalans, nascuts o immigrats en aquestes terres, que patiren la deportació als camps nazis després de la desfeta de la Segona República Espanyola, no fou diferent que la resta de deportats de la resta de l'Estat espanyol. Sabem que els republicans espanyols que anaren a raure a Mauthausen foren set mil cent vuitanta-nou. Gairebé cinc mil no en sortiren vius. (Font: Viquipèdia)

Per saber-ne més:

Enllaços per la memòria

Mauthausen-Gusen

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid