Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1865 Se celebra el Congrés Obrer amb assistència de 21 societats obreres

1865 Se celebra el Congrés Obrer amb assistència de 21 societats obreres  de Barcelona. És el primer congrés obrer al país

24/12/1865 Tal dia com avui

Tal dia com avui se celebrava el Congrés Obrer amb assistència de 21 societats obreres de Barcelona. Era el primer congrés obrer al país. Fou impulsat per Antoni Gusart des de les pàgines del periòdic “El Obrero”.

El dia 24 de desembre de 1865 es van obrir les sessions d’aquest congrés, presidit per Antoni Gusart. Hi van assistir uns 300 delegats que representaven 22 societats obreres, segons dades del periòdic “El Telégrafo” edició del 26 de desembre i segons dades del setmanari “El Obrero”, edició del 31-12-1865 les societats representades n’eren 40.


Entenem que el fet més remarcable del Congrés va ser l'acord, impregnat en la idea original, de formar una federació entre les societats obreres sobre les bases següents:


1er. Es forma una federació entre les societats obreres, la finalitat de la qual serà protegir mútuament als associats en tant ho permetin els reglaments particulars de cada una.
2on. Aquesta unió no perjudicarà l’autonomia social de les mateixes, ja que cada societat girarà dins de l’òrbita que ella mateixa s’hagi marcat.
3er. Si les societats són cooperatives procuraran consumir-se mútuament els articles que respectivament elaborin o consumeixin.
4rt. En cada població on hagi dues o més societats organitzades, haurà un Centre que representi la federació; residint a Barcelona el centre general per ser el més important de totes les poblacions fabrils catalanes.
5è. Aquest Centre serà composat per tots els directors de les societats de la població respectiva i cuidarà de dirigir-les pel camí del veritable progrés.
6è. El periòdic “El Obrero” serà l’òrgan oficial de la federació, propagant la pràctica de les societats cooperatives, com així mateix estarà destinat a defendre els seus drets i fer públiques totes les disposicions que ho requereixin.
També es va prendre l'acord de trametre un escrit al President del Consell de Ministres demanant llibertat d'associació obrera.


L’escrit, datat el 26 de desembre, fou signat per Antoni Gusart, Ramón Castaña, José Espinal, Matias Fuster, Miquel Martorell, José Morera, i José Roig Minguet.

El congrés va ser clausurat amb un parlament de José Espinal.

Fou un congrés eminentment cooperativista, que no va tenir continuïtat perquè Antoni Gusart seria deportat a les illes Canàries (com a primer signant de l’escrit), acusat de conspirar contra el règim monàrquic d'Isabel II.

 

Rànquings
  1. Ha mort Núria Vidal de Llobatera i Pomar, lluitadora antifranquista i ecologista
  2. Les queixes lingüístiques ateses per Plataforma per la Llengua augmenten prop d’un 500 % en vuit anys
  3. Presentació del projecte "Rutes de la Llibertat" a Vilamaniscle (Alt Empordà)
  4. El veïnat del conegut Bloc Papallona de l’Eixample s’organitzen amb el Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya (SHSC)
  5. Conclusions de les Jornades "Biogàs, la bombolla inflamable"
  6. 39è Aniversari de la mort de l'independentista i comunista Quim Sànchez
  7. Indignació per la visita dels borbons a Catarroja
  8. El lliurament dels premis Princesa de Girona 2025 es farà al Gran Teatre del Liceu de Barcelona
  9. 13 anys que ens va deixar Josep de Calassanç Serra "Cala"
  10. La Marea Blanca en relació a les declaracions Parlament Honorable Consellera Olga Pané
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid