Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Incendis
El GOB exigeix mesures per acabar amb la reiteració d’incendis a s’Albufera de Mallorca
10/10/2024 Territori
L’incendi forestal de dimarts passat a s’Albufera de Mallorca, amb 62 hectàrees cremades, ha estat el més important de les Balears el 2024. En aquest trist ranking el segon lloc de l’any l’ocupa un altre incendi també a s’Albufera, que el 28 de maig cremà altres 50 hectàrees. Com a preludi de l’incendi d’aquesta setmana, divendres de la setmana passada ya es cremaren 2 hectàrees, en un altre incendi que afortunadament es va poder controlar ràpidament.

La superfície cremada enguany a s’Albufera de Mallorca suposa el 82% del total afectat a les Illes Balears en el que duim de 2024.

Aquesta situació no és nova. La perifèria del parc natural pateix de forma reiterada i “des de sempre” incendis forestals que, en funció de la força del vent, poden ser controlats més o manco ràpidament pels equips d’extinció si les condicions meteorològiques són favorables, o acaben cremant fins i tot centenars d’hectàrees si el vent és fort, com l’octubre de 2020 (438 hectàrees).

Tot i que la recuperació de la coberta forestal d’aquests ecosistemes és més ràpida que en el cas de zones boscoses, no s’ha d’infravalorar el seu impacte ambiental ja que afecta a importants comunitats biològiques de distribució cada vegada més escassa a les Balears.

Recordam que la comissió d’un incendi forestal, bé sigui de forma intencionada o per imprudència, pot tenir conseqüències penals. L’article 352 del Codi Penal castiga amb penes de presó de 10 a 20 anys si l’incendi és intencionat i suposa un perill per a la vida o integritat física de les persones. Aquest ha estat el cas del darrer incendi a s’Albufera, que va motivar l’evacuació de 10 persones. Per al cas d’incendis causats per imprudència, la pena és menor (de 1 a 5 anys de presó). En el cas dels incendis a s’Albufera, aquest delicte compta amb els agreujants d’afectar a una zona de protecció especial. A part de les conseqüències penals, els causants d’incendis forestals es poden enfrontar a sancions administratives per responsabilitat de danys ambientals.

Tot i aquesta consideració, no tenim constància de cap condemna per causar algun incendi dels que de forma incomptable han afectat a s’Albufera. Tampoc ens consten mesures sancionadores sobre ningú per part de la Conselleria responsable. Consideram que aquesta impunitat cronifica la situació.

Per variar l’status, cal incrementar els mitjans de vigilància del parc natural (insuficients per controlar els usos a la perifèria especialment horabaixes i vespres), realitzar una tasca informativa i preventiva amb les persones que viuen o empren les àrees on habitualment comencen els focs, i sobre tot intensificar els procediments d’investigació per tal de processar penal i/o administrativament els causants dels incendis.

Una posició com la mostrada aquests dies per responsables de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, reaccionant públicamente de forma teba, com si es tractàs d’un sinistre puntual, sense donar una importància especial al problema ni anunciar mesures, no apunten a un canvi favorable de la situació.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid