Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
12-M
La CUP i Comuns Sumar coincideixen en repensar el model agrari dominant i la concentració de macroprojectes

Bernat Lavaquiol de la CUP i Oriol López de Comuns Sumar han coincidit en una posició contrària al projecte i han reclamat repensar el model agrari dominant i la concentració de macroprojectes en el territori de Ponent.

21/04/2024

En l'acte convocat per la Plataforma Pobles Vius, una seixantena de persones s'han aplegat al volant de l'Ermita del Pedrís, al municipi de Bellcaire, per comprovar l'impacte paisatgístic que suposaria la macro central de biogàs. Des d'aquest mirador, s'han visualitzat amb exactitud les 10 Ha de terres de primera qualitat en la qual pretén ser ubicada, just a tocar de la primera sèquia del canal d'Urgell i d'una zona catalogada dins de Xarxa Natura 2000.

En la primera part de l'acte, membres de la Plataforma Pobles Vius han explicat les característiques i l'estat de la tramitació urbanística del projecte. Recordem que el projecte no va passar la primera fase d'exposició pública arran de la campanya de mobilització i d'al·legacions presentades i que van fer adonar als serveis territorials d'urbanisme que existien incongruències en la documentació presentada. Gràcies a això, el projecte es troba actualment en una fase de tramitació urbanística anterior a la que tenia el setembre de 2023, quan va sorgir la Plataforma Pobles Vius.

Concretament, els promotors han de demostrar que les 500.000 tones de matèries diverses que volen tractar provindran de menys de 10 quilòmetres a la rodona, cosa que és impossible segons les dades amb les quals treballa la plataforma, ja que no existeixen aquests excedents de purins ni de residus ni fangs d'escorxador. A més, han de presentar informació detallada que no van presentar en l'anterior intent d'aprovació provisional. Llavors es reobrirà de nou el període de presentació d'al·legacions.

En aquest procés l'administració haurà de comprovar que no incompleix les distàncies ramaderes amb les explotacions properes, la llei de carreteres i altres legislacions de caràcter ambiental que la Plataforma pensem que incompleix.
En la segona part de l'acte, el debat amb membres dels partits polítics ha servit per intuir la seva posició respecte al projecte i sobre l'onada de macroprojectes que viuen les comarques occidentals de Catalunya.

Bernat Lavaquiol de la CUP i Oriol López de Comuns Sumar han coincidit en una posició contrària al projecte i han reclamat repensar el model agrari dominant i la concentració de macroprojectes en el territori de Ponent.

Per la seva banda, Jaume Monfort d'ERC s'ha mostrat contrari a la macrocentral i favorable a plantes de més petita escala, tal com defensa la Federació de Lleida del partit. Tot i això, des de Junts se li ha criticat la incongruència de la seva posició respecte a la del govern republicà, que ha estat favorable al projecte, declarant-lo estratègic.

Finalment, els portaveus del PSC (Manel Ezquerra) i de Puigdemont per Catalunya-Junts (Isidre Gavín) han respost amb evasives les demandes de posicionament respecte a la legalitat de la macrocentral de la Sentiu s'han mostrat propers a l'agroindústria i a l'economia de gran escala.

La Plataforma Pobles Vius ha demanat als partits que impulsin la descatalogació d'aquesta central com a projecte estratègic en la pròxima legislatura, ja que incompleix la normativa. També insisteix a reclamar als serveis territorials d'urbanisme que es respongui al miler de persones, municipis i col·lectius que van presentar-hi al·legacions.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid