Marga Payola, membre de l’executiva i responsable internacional de la Plataforma per la Llengua, ha portat a la Comissió Europea les 30.000 signatures per mostrar el suport a aquesta petició. L’objectiu és que les institucions europees es posicionin davant les autoritats espanyoles, franceses i italianes per evitar la vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants que estan reconeguts a la Directiva 2010/13/UE. Actualment, el fet que no permetin la recepció de mitjans en català d’altres estats suposa una infracció d’aquesta norma.
Payola ha explicat que “s’estan vulnerant drets lingüístics i es pot dir que és una situació força anòmala dins d’Europa. Però, a banda de les institucions comunitàries, continuarem pressionant els estats espanyol, italià i francès i als governs autonòmics i també el d’Andorra perquè facin factible legalment i tecnològicament la reciprocitat”.
“Busquem mecanismes per fer sentir la nostra veu a Europa i reclamem que els estats compleixin la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries”, ha assegurat Payola, que ha detallat que aquesta petició es farà arribar al Comissionat de Drets Humans del Consell d’Europa. El text de la CELRoM remarca, clarament, que els estats que l´han ratificada es comprometen “a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d’emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua”, un fet que no passa.