Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Diada reivindicativa
Més de cinc mil petons pel català a Perpinyà

Els participants van signar el Manifest on es demana l'oficialitat de la llengua pròpia en tots els àmbits de la societat

14/04/2013 Llengua

En un ambient lúdic i reivindicatiu, més de 5000 persones es van fer un potó pel català a Perpinyà en el marc de la "Potonejada pel català", per a reivindicar un dret i una llei que permeti un ús normal de la llengua catalana a Catalunya Nord.

El Col·lectiu 2 d'Abril, que va organitzar l'acte, va donar només la xifra de les que van apuntar els seus noms i es van fotografiar per ser comptabilitzades en l'intent de batre el rècord del món de petonejades multitudinàries del llibre Guinness. Van ser més de cinc mil les que es van identificar a l'hora de fer petons. Rècord batut, ja que l'anterior havia reunit un miler i mig de persones.  El Col·lectiu s’ha mostrat satisfets dels resultats, ja que s'ha aconseguit sensibilitzar als nord-catalans sobre la mala política lingüística del govern francès.

Cal recordar que ara fa un any a Perpinyà amb el Lipdub per la Independència es va assolir el rècord mundial pel que fa a participació en un acte d'aquestes característiques amb 7.150 persones

Una llengua, un dret, una llei

El manifest, que van signar el participants, sota el títol "Una llengua, un dret, una llei" recorda que el passat 2 d'abril es va complir el 313è aniversari de la prohibició de la llengua catalana al nord de l'Albera, tot i així, s'indica que la llengua catalana resiteix, i reivindica un dret i una llei. En aquesta línia, el manifest demana que es dodifiqui o suprimeixi de l’article 2 de la Constitució, “La langue de la République est le français.“ frase afegida el 25 de juny del 1992 que institueix el francès llengua de la República i impossibilita la ratificació de la Carta Europea de les llengües (dites) regionals o minoritàries.

Precisament l'acte d'ahir, commemora i denuncia l'edicte reial del 2 d'abril del 1700, en què es prohibia el català als territoris recentment cedits al reialme de França per la monarquia espanyola. Aquest decret mai ha estat derogat per cap govern francès i continua vigent.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid