Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Nit de la Cultura
L'OCB denuncia la progressiva castellanització d’IB3 i el tancament de Ràdio Televisió de Mallorca

Ahir al vespre, l'Auditori de Sa Màniga, a Cala Millor, fou l'escenari d’una altra edició de la Nit de la Cultura 2011. La gala, organitzada per l'Obra Cultural Balear (OCB), ha estat un mostrador de la tasca feta, al llarg de l’any, pels creadors culturals de les Illes Balears. També ha estat una nit reivindicativa davant les constants agressions que pateix la cultura catalan.

18/12/2011 Cultura
Com a totes les edicions, s’hi han lliurat els XXV Premis 31 de Desembre, que reconeixen cada any aquelles persones i entitats que han fet feina a favor de la llengua, la cultura i el país. L'acte també ha donat el sus als actes de celebració, que  s'allargaran durant el 2012, del cinquanta aniversari de l'entitat.

L'espectacle ha estat presentat conjuntament per Elisabet Carnicé, de Televisió de Catalunya, i per Joan Carles Palos, i serà retransmès en diferit a través del Canal 33 i de TV3.

La gala ha començat amb un dels monòlegs sempre enginyosos i divertits alhora que crítics amb la situació política i social de Miquel Àngel Llonovoy. Acte seguit, ha estat el torn dels catalans Glissando.
 
Amb tres discs editats, el grup, un dels pioners del nou pop en català, ha fet les delícies del públic. per convertir-se en grup de referència que ha marcat un punt d'inflexió en la música en la nostra llengua. Pop eteri i sofisticat amb una veu sensible i personal. Els seus concerts estan plens de contrastos, passant de la delicadesa a la contundència amb destresa. Glissando ha donat pas al discurs de Jaume Mateu, marcadament reivindicatiu.
 
 
El president de l’OCB ha fet un balanç crític de l’any que acaba, amb referències positives a la multitudinària campanya “Mallorca m’agrada” (amb més de 200.000 participants als diferents pobles de Mallorca), a la feina feta per la xarxa territorial i a la tasca cultural feta per l’entitat a Can Alcover; i amb referències negatives al nou context polític, caracteritzat per “el menyspreu i la bel•ligerància vers la nostra llengua i cultura provinents de les
principals institucions públiques de l’arxipèlag”.

“Des del maig d’enguany, s’han seguit els greuges tant a la llengua pròpia d’aquestes illes, que no és altra que la catalana,  com al seu coneixement, ús i prestigi. Des d’aquests mateixos ens públics també s’ha intentat difamar l’Obra Cultural Balear i ofegar-la econòmicament”, ha remarcat Mateu, que denunciat la progressiva castellanització d’IB3 i el tancament de Ràdio Televisió de Mallorca.

Davant aquesta “barbàrie lingüisticocultural”, Jaume Mateu ha proposat un rearmament de valors i de conviccions, i ha fet una crida a l’activisme a favor de l’esperança. “Cal prevenir com sigui la desafecció. En el nostre projecte de construcció nacional no hi sobra ningú; hi cap tothom; hi volem tothom. Front a la segregació que els nostres governants dicten i practiquen, nosaltres proposam i articulam la inclusió”.

El president ha afirmat que l’OCB assumirà el paper de pal de paller de tots els que han cridat “Mallorca m’agrada!” i de tots els que volen una Mallorca arrelada, culta i resplendent, per aturar “tanta indignitat”. Mateu ha assenyalat que “no se’n sortiran els qui ens volen arraconats. Si ens comportam amb la dignitat que mereix la nostra història, mai de mai no se’n sortiran aquells que ens volen segrega”.

El president ha recordat que l’any que ve l’Obra Cultural Balear farà cinquanta anys, i ha dedicat un moment a recordar gent que  ja no és entre nosaltres, com els presidents Miquel Forteza, Josep Maria Llompart i Bartomeu Fiol.

“El millor homenatge que els podem dedicar, però, a ells i a molts altres que a l’entitat i als seus objectius hi dedicaren el millor d’ells, serà sumar actius a la nostra noble causai no defallir mai”. Mateu ha afirmat que, per compensar l’escanyament econòmic de l’entitat dictat pel Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma, ha posat en marxa una campanya de socis, amb el repte d’aconseguir-ne 1.000 socis a final d’any.

El president ha demanat a cada soci “que es proposi fer-ne un altre, i aquest un altre, i així teixir una xarxa atapeïda de compromissaris amb la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre país”. Per acabar ha citat uns versos de Bartomeu Fiol: Era a la vivència que aspiràvem,/no a la supervivència. El discurs ha rebut un
fort aplaudiment per part dels assistents, que ha durat prop de cinc minuts.

Després del discurs, ha estat el torn de la primera tongada de lliurament dels XXV Premis 31 de Desembre. S’han lliurat el Josep Maria Llompart (a l’oceanògraf Miquel Duran Ordinyana, que no l’ha pogut recollir per motius de salut, però ha enviat un missatge que ha estat llegit per Ona Borràs), el Francesc de Borja Moll (al Gremi d’Editors de les Illes Balears, representat pel seu president, Miquel Ferrer, que ha representat el paper del sector i ha denunciat la incompetència de les institucions) i l’Emili Darder (a la historiadora Catalina Moner Mora, que ha reivindicat el paper de l’ensenyament, en la línia que va marcar el batle Darder).

Acte seguit ha tengut lloc l’actuació del grup de dansa basc Kukai, que ha presentat un tros de l’espectacle de carrer Karrikan, amb l’actuació de sis ballarins i d’un Dj. L’espectacle està basat en l’obra del poeta basc Joseba Sarrionandia.
 
Kukai ha donat pas a la segona tongada de lliurament dels Premis 31 de Desembre, amb  el Bartomeu Oliver (a l’agrupació Aires Sollerics, recollit per Guillem Bernat) i el Miquel dels Sants Oliver (al programa d’IB3 Ràdio “El crepuscle encén estels”, en la persona de Pere Esterlrich). Tot seguit s’ha presentat un vídeo de resum dels lipdubs de la campanya “Mallorca m’agrada!”, que han recorregut tots els pobles de Mallorca durant l’any 2011.

Després ha estat el torn d’un dels grups més destacats de la temporada: Anna Roig i l'ombre del ton chien. Si bé a aquesta formació ha estat relacionada sovint amb la cançó francesa -tant per les seves influències com per la utilització del francès en algunes de les seves cançons-, actualment ha esdevingut una proposta amb personalitat i estil propi. Els cinc músics del Penedès han presentat temes del seu un nou disc, una proposta amb caràcter singular.

El lliurament dels premis Bartomeu Rosselló-Pòrcel (a l’economista Jaume Garau), Gabriel Alomar (al Club Super 3) i el reconeixement del mèrit al voluntariat lingüístic (a la dinamitzadora lingüística de Capdepera, Maria Àngela Melis), ha donat pas a l’actuació d’Iguana Teatre. La companyia, amb 25 anys de trajectòria i 33 obres estrenades, és un autèntic referent del panorama teatral illenc.

Posteriorment, s’ha presentat el tràiler de l’audiovisual “L’obra d’un gegant”, coproduït per l’OCB i dedicat a les parets de pedra en sec de la Serra de Tramuntana. El vídeo va donar pas a un dels moments més estacats de la Nit: l'actuació de Maria del Mar Bonet, acompanyada al piano per Dani Espasa i amb l’escriptor Biel Mesquida com a recitador.

Maria del Mar Bonet ha cantat poemes del seu darrer espectacle, dedicat als autors mallorquins. La projecció del tràiler del documental “La veu del vent”, produït per l’OCB i dedicat al baríton menorquí Joan Pons, ha donat pas a un altre moment destacat: l’actuació de l’Escolania dels Blauets de Lluc, que estaran acompanyats al piano per Andreu Riera. Sota la direcció de Ricard Terrades, han cantat una mostra dels temes continguts en el disc "20 cançons tradicionals", coproduït per l'Obra Cultural Balear i basat en temes tradicionals mallorquins. Un dels temes ha estat interpretat conjuntament amb Maria del Mar Bonet. Tots dos han clos la Nit de la Cultura 2011 amb el cant, amb el públic aixecat, de l’himne de Mallorca, La Balanguera.
Valora
Rànquings
  1. Felip VI és rebut amb crits a Paiporta i acaba parlant amb un noi que porta una samarreta neonazi
  2. Poble Lliure promou mocions als ajuntaments per denunciar la gestió del PP de la crisi de la DANA al País Valencià
  3. Reflexions de les causes i efectes d’una DANA
  4. Som República i visca l’Aplec del darrer Diumenge d’Octubre
  5. "Panem et circences..." o bé una actuació criminal davant d'una tragèdia
  6. El Govern empara una psicòloga d’un centre de salut de Reus que es va negar a atendre una usuària que parlava en català
  7. Decidim! exigeix responsabilitats polítiques i penals
  8. L'ANC fa una crida a reprendre el camí a partir de la Declaració de la Independepència
  9. Poble Lliure condemna la gestió d'un govern colonial, capitalista i criminal
  10. USTEC·STEs (IAC) demana un permís per al personal docent i personal d’atenció educativa valencià per poder anar al País Valencià a atendre a les famílies afectades per la DANA.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid