Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La lluita contra els desnonaments

 79.000 desnonaments entre el 2008 i el setembre del 2010 als Països Catalans, 51 desnonaments cada dia a Catalunya entre gener i setembre del 2010. Les xifres parlen per si soles.

Per la CUP, la transformació i justícia social és una prioritat, i és per això que està impulsant algunes mesures de suport a les famílies, tot i que la solució de fons passa per un canvi de sistema econòmic. Tot i així, en l'actual statu quo la CUP ha aconseguit que molts ajuntaments prenguin consciència i actuïn contra els desnonaments.

25/02/2011 14:54


Què ens ha portat a aquesta situació?

stopAbans de 2008 i per tant abans de l'esclat de la crisi els bancs finançaven fins al 100% de la compra d'habitatges i feien els ulls grossos respecte la capacitat de les famílies per retornar les hipoteques. Molta gent amb necessitat d'habitatge va pujar al carro, però punxada la bombolla, el marc legal que acompanya el tràgic procés de correcció d'aquesta situació fictícia deixa a desenes de milers de ciutadans desemparats i perseguits per la llei. És un marc legal que ignora les causes, els impulsors i els creadors de la bombolla primer i de la crisi després i que culpabilitza, quasi en exclusiva, l'insolvent família que serà desnonada.
 

Amb el marc legal actual, a la família que no pot seguir pagant els terminis de la hipoteca,  se li reclama l'immoble i, si aquest no és venut exitosament al mercat, se li reclama igualment continuar pagant el deute. Això porta moltes famílies a ser desnonades de la seva llar i obligades a seguir pagant la hipoteca de l'immoble que ja no tenen. Segons dades del Consell General del poder Judicial, entre el 2008 i el setembre del 2010 es van tirar endavant arreu dels Països Catalans un total de 79.000 execucions hipotecàries, 47.838 de les quals al Principat, on diàriament es produeixen 51 desnonaments de mitjana. Tot això tenint en compte que la majoria de la població, el 51%, és mileurista. Aquesta alarmant situació ha arribat fins a tal punt que ja arrossega el suïcidi d'una persona de l'Hospitalet el passat mes de novembre.

 

Què diu la moció de la CUP?

jpg_agitatiu_banca_desnonaments_-_copiaA molts municipis la CUP ha impulsat mocions per donar suport a les famílies expulsades dels seus habitatges. A través de l'aprovació de propostes com aquestes, la CUP ha aconseguit bàsicament obligar els Ajuntament a habilitar un servei de seguiment, en forma d'observatori, de la situació global de l'habitatge i concretament dels processos d'execució hipotecària i de desnonaments a cada nucli amb la finalitat de visibilitzar una realitat sovint oculta. Alhora, donar a conèixer a les famílies en procés de desnonament el servei d'assessorament legal i funció de mediació amb els bancs i caixes per trobar alternatives que no comportin la negació del dret a l'habitatge a les esmentades famílies o persones.

D'altra banda, l'Ajuntament també es compromet a coordinar el servei  amb el servei Ofideute de la Generalitat de Catalunya i amb les organitzacions socials, jurídiques i institucionals que actualment es dediquen a fer aquest seguiment i suport, com l'Observatori DESC, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (ADICAE Catalunya) i altres. Un altre dels acords pot fer referència al fet de donar suport a la proposta de modificació de la Llei d'Enjudiciament Civil i de la Llei Hipotecària impulsades al Congrés dels Diputats i traslladar aquest suport a la Comisión de la Vivienda del Congrés de Diputats i a la Mesa del Parlament de Catalunya. Aquesta modificació permetria a les famílies afectades liquidar el deute amb l'entrega de l'habitatge i poder començar de zero, sense haver d'arrossegar un deute de per vida.

Pobles on la CUP ha impulsat mocions en contra dels desnonaments

A Sallent la moció a favor d'una política de seguiment, assessorament i suport al dret a l'habitatge i per fer front als desnonaments va ser  presentada per la CUP i subscrita per ERC, CiU, ICV i el PSC, per tant aprovada per unanimitat.

A Arenys de Munt la CUP va presentar una moció al Ple del 24 de febrer.

Vilafranca del Penedès va aprovar la moció al ple del dia 22 de febrer. La proposta la van presentar la CUP, ERC i ICV-EUiA i a més de plantejar les mesures necessàries per evitar desnonaments demana al govern espanyol que s'aprovi una modificació de la regularització hipotecària perquè, si el banc executa l'hipoteca de la residència habitual, el deute quedi liquidat.

També proposava que l'Ajuntament de Vilafranca estigui en contacte amb els jutjats i es coordini per tal que faci arribar mensualment, a l'oficina municipal d'habitatge, una relació dels processos judicials que podrien acabar en desnonament i que faci d'intermediari  amb els bancs per evitar arribar a aquestes situacions.


{youtube}z6EyaxNeWFs{/youtube}

A Arenys de Munt el Ple va aprovar la moció de la CUP aquest dijous passat per majoria absoluta amb els vots d'AM2000, ERC, CiU, PSOE i CUP.

A Vic es va presentar la moció es va aprovar amb els vots de tots els partits excepte la PxC. La moció va ser presentada per la CUP en defensa del dret a l'habitatge i en contra dels desnonaments.

La CUP de Vilanova va presentar la moció al ple de desembre amb l'objectiu també d'aconseguir una política de seguiment, assessorament i suport al dret a l'habitatge per combatre els processos de desnonament que s'estan produint fruit de l'esclat de la bombolla immobiliària. La moció es va aprovar.

viewerA Mataró la proposta de resolució de la CUP també es va aprovar [article d'opinió de Juli Cuéllar] en el ple de febrer i insta l'Ajuntament a considerar un objectiu de primer grau en la política municipal amb mesures de seguiment, assessorament i suport contra els desnonaments, en base al deure i la responsabilitat que haurien d'exercir les institucions públiques en la garantia efectiva del dret a un habitatge digne.

L'Ajuntament de Manresa va aprovar per unanimitat durant el ple de febrer la proposició formulada pel grup municipal de la CUP, que plantejava la creació d'un observatori de l'habitatge que impulsarà mesures de seguiment, assessorarà i donarà suport en matèries d'habitatge. L'equip de govern (PSC, ERC, ICV-EUA) es va mostrar a favor de la creació de l'observatori.


A Molins, en el ple municipal del dimecres 26 de gener es va rebutjar la moció presentada per la CUP per lluitar de forma més activa contra els desnonaments. El govern municipal, format per ICV, ERC i CiU, conjuntament amb el PP, van votar-hi en contra i el PSC es va abstenir.

A Valls la CUP va presentarr la moció al ple de gener però ni CiU ni PSC no hi van donar suport per l'acord de donar suport a la proposta de modificació de la Llei d'Enjudiciament Civil i de l a Llei Hipotecària que permetria liquidar el deute amb l'entrega de l'habitatge. Amb tot, es van aprovar van ser els tres primers acords de la moció.

A Sant Celoni la moció de la CUP es va aprovar per unanimitat al del mes de desembre però amb les esmenes de PSOE i CIU. La moció inicial demanava que l'Ajuntament cedís diners a interès zero als afectats.    

D'altres assemblees locals que han tirat endavant iniciatives a favor del dret a l'habitatge són Lleida, Barcelona o Sabadell. A més, en alguns ajuntaments on la CUP no té presència ICV també ha presentat mocions d'aquestes característiques a voltes gràcies a la campanya de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

{youtube}nRk-YDEV5II{/youtube}

 

Més enllà de les mocions, la pressió al carrer

desnonamentDurant els darrers mesos, atès l'agreujament de la situació econòmica i l'increment de les execucions hipotecàries, hem vist com les mobilitzacions contra els desnonaments anaven creixent. Aquest dissabte 26 de febrer s'ha celebrat la concentració convocada per la Plataforma per el Dret a l'Habitatge d'Osona a la Plaça del Pes de Vic.  A més, la mobilització ha aconseguit aturar alguns desnonaments, com és el cas d'una família desnonada el passat dimecres 9 de febrer que ha pogut ser reallotjada temporalment. La CUP de Vic espera que es faci un seguiment, assessorament i mediació en futurs casos de desnonaments a la ciutat, per tal d'evitar que es repeteixin situacions tant "injustes i vergonyoses com les viscudes". A la Bisbal del Penedès la pressió popular també va aconseguir aturar un desnonament.

També destaquen les mobilitzacions de Nou Barris. La setmana vinent es realitzarà una nova convocatòria social i veïnal per aturar un nou desnonament. L'Associació 500x20 de 9Barris fa una crida a tots els moviments populars perquè s'eviti el tercer intent de desnonament de la família Pérez-Santiago.

El proper 1 de març a les 9 del matí, l'empresa INCASOL té previst desnonar aquesta família del barri de Verdum de Barcelona. Per evitar-ho, com ja han aconseguit en dues ocasions, l'Associació 500x20 convoca una concentració davant l'habitatge, situat al c/ Marin nº28 amb Almansa.

 

Per saber-ne més:

La CUP de Vic dóna suport a la concentració en contra dels desnonaments i per un habitatge digne  

 
 
 
 
 
 

 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid