Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Animalista
La "tortura taurina" no serà un Bé d’Interès Cultural Immaterial al País Valencià

La Plataforma Carles Pinazo: "Ens volem felicitar per aquest gran primer pas, que serveix per a mostrar a la societat que realment som i la que volem ser, i on els animals no seran objectes tractats sense cap consideració"

 

19/06/2012 Drets i Llibertats

La Generalitat Valenciana ha decidit arxivar l’expedient amb el que pretenia declarar la tortura taurina com a Bé d’Interès Cultural Immaterial (BIC). Aquesta actuació pretenia garantir la sagnia que genera la indústria taurina amb el seu “negoci” deficitari, i que s’ha de pagar amb els diners públics que es retallen d’educació, sanitat i altres necessitats.

A més, fou utilitzada per un Francisco Camps que, amb les eleccions autonòmiques del 2011 a la vista, pretenia eludir les responsabilitats polítiques i judicials de la corrupció generalitzada, de la qual era el màxim responsable. Immediatament, es convertí en una ofensiva a favor dels interessos taurins encapçalada per Serafín Castellano, Conseller de Governació, amb una nova reforma del reglament de bous al carrer i el foment de càtedres taurines a les universitats.

Amb aquesta victòria, des de la Plataforma Carles Pinazo "ens volem felicitar per aquest gran primer pas, que serveix per a mostrar la societat que realment som i la que volem ser, i on els animals no seran objectes tractats sense cap consideració".

Rosa Tormos, membre d’SPAMA Safor, portaveu de la Plataforma Carles Pinazo pels drets dels animals, diu que aquesta ofensiva serví per a aglutinar les organitzacions animalistes que, l’estiu del 2011, s’uniren en la Plataforma. Segons Manolo Saez, portaveu de la PUPA, la Carles Pinazo es posà a treballar immediatament en una resposta conjunta contrària al BIC per a la tortura taurina.

Quan es va fer pública la incoació de l’expedient de tramitació del BIC, una comissió redactora començà a treballar en la redacció d’un informe sobre la realitat d’aquesta tradició, que fou finalment aprovat el mes de maig. Jesús Frare, membre d’aquesta comissió, remarca que l’informe no qüestiona la tradició d’aquestes pràctiques ni la necessitat de festa, sinó que es centra en la realitat de qui les ha de patir: els animals torturats per diversió. A més, com estableixen els acords de la UNESCO, el patrimoni cultural d’un col·lectiu humà no pot incloure pràctiques rebutjades per la major part d’eixe col·lectiu, malgrat la seua antiguitat.

Toni Infante d'Iniciativa Animalista fou el portaveu de la Plataforma en l’acte de presentació al registre de la Conselleria de Cultura de l'informe, que fou acompanyat per centenars de signatures de suport amb destacats noms de la cultura i del món universitari. Infante recorda que participaren en aquell acte entre altres, Josep Guia, del PSAN, i la diputada Marina Albiol, d’EUPV, que aquesta setmana ha defensat a les Corts valencianes una proposició per a que s’arxivara la tramitació del BIC

S'ha aconseguit el suport d'amplis sectors de la societat valenciana

La Plataforma Carles Pinazo, amb el suport de partits polítics i altres organitzacions, ha tirat endavant en la defensa dels drets dels animals. Les altes institucions de la cultura valenciana (la Universitat, el CVC, l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles) també han deixat clar que la tortura no és cultura.

Fa uns dies, la Universitat de València (UV) presentava un estudi on es rebutjava la declaració com a patrimoni cultural les corregudes de bous. L’informe consta de 21 pàgines, i ha estat redactat per Antonio Ariño, vicerector de Cultura i catedràtic de Sociologia; Adela Cortina, catedràtica de Filosofia del Dret, Moral i Polític; Gil Manuel Hernández, professor de Sociologia i Antropologia Social; Josep Montesinos, professor d’Història de l’Art; i Rafael Narbona Vizcaíno, catedràtic d’Història Medieval.

El rebuig del BIC, amb un important suport a les Corts Valencianes, però és derrotat amb els vots del PP

Recordem que fa una setmana, el Ple de les Corts Valencianes va debatre i votat la proposició no de llei presentada per la diputada Marina Albiol, del grup d’Esquerra Unida, per a rebutjar la declaració de la tortura taurina, les corregudes de bous i els bous al carrer, com a Be d’Interés Cultural Immaterial (BIC) del País Valencià. Tot i que amb el vots del PP, la proposoció de llei no va ser aprovada, si que va obtenir un ampli suport a les Corts Valencianes.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid