Moviment veïnal
Més d'un centenar de veïns participen en una assemblea de barri de Cerdanyola a Mataró

La trobada organitzada pel Sindicat d’Habitatge per parlar dels problemes del barri al centre de la ciutat de Mataró finalitza amb una operació policial controvertida

16/04/2025 Drets i Llibertats

Petits, joves i grans, veïns de tota la vida i persones migrants d’orígens diversos, van participar ahir a una assemblea oberta a la plaça popularment coneguda com Can Morros. Es va parlar de la situació de tensió que es viu ara mateix al barri i, sobretot, del que molts consideren que és el principal problema de fons al darrere de tot plegat: la crisi d’habitatge.

Antecedents

Des del passat dijous, 8 d’abril, s’ha establert al barri de Cerdanyola una operació policial especial, de durada indefinida. Tot va començar amb el desallotjament en calent d’un pis de banc que havia sigut ocupat. L’actuació policial, que va acabar amb l’espectacular detenció d’una de les persones involucrades, va escalfar molt l’ambient. Es van produir moments de tensió durant el desallotjament i, durant les nits posteriors, diversos incidents, com la crema de contenidors i alguns vehicles.

Des del Sindicat d’Habitatge de Mataró, una entitat amb considerable rellevància i trajectòria al barri, vinculen els fets a l’esclat d’un malestar més profund, que té a veure amb els problemes estructurals del barri. Així ho expressa la Pilar, portaveu del Sindicat:

“Nosaltres en cap cas celebrem la situació de tensió que estem vivint. Però cal analitzar seriosament quines són les causes. La crisi d’habitatge està tensionant molt Cerdanyola, que és un dels barris més pobres de tot l’Estat: lloguers i hipoteques inaccessibles, condicions absurdes per signar contractes, racisme de rendistes i immobiliàries, desnonaments diaris… fan de l’ocupació l’única opció per a molta gent”.

Una operació policial controvertida

Des del Sindicat denuncien que el dispositiu policial per respondre als fets és tan enorme i desproporcionat que està aconseguint el contrari del que es proposava, escalfar encara més l’ambient. Veïns del barri vinculats al Sindicat informen de pràctiques com les següents:

“Hi ha furgonetes d’antidisturbis patrullant pel barri 24 hores. Constantment duen a terme identificacions, intimidacions i escorcolls sense cap mena d’explicació. Hi ha hagut detencions violentes; fins i tot pel simple fet de gravar les actuacions policials. A la nit, qualsevol jove racialitzat al carrer serà parat i identificat”.

La presència gairebé diària de grans dispositius policials al barri, que es dediquen a executar desnonaments, ha generat un pòsit de malestar social i d’animadversió contra les forces policials, especialment entre molts joves del barri.

“Nosaltres en cap cas celebrem la situació de tensió que estem vivint. Però cal recordar que molts d’aquests joves estan acostumats a veure desnonaments (sovint violents) quasi cada dia, i gairebé mai són notícia, mentre que un contenidor cremat surt a tots els mitjans”.

Final tens

En finalitzar l’assemblea, que ha transcorregut de forma totalment pacífica, s’han desplegat a l’entorn de la plaça diversos agents de la unitat d’antidisturbis dels Mossos, la qual cosa ha generat nerviosisme i descontentament entre molts dels joves que encara quedaven a la plaça. S’han sentit crits contra la policia i, al llarg de la nit, s’han produit nous episodis de crema de contenidors.

Des del Sindicat lamenten que aquest tipus d’operacions policials sols serveixen per tensar encara més l’ambient, atès que sovint una presència policial tan elevada sovint es percep com una provocació per part de joves que des de ben petits han viscut de primera mà els desnonaments i les batudes policials.

Reivindiquen solucions reals per construir una bona convivència, començant per abordar la crisi d’habitatge, que està portant al límit a moltes famílies d’aquest barri obrer.