XXI Nit d'Escola Valenciana
Escola Valenciana reivindica un moviment cívic i crític que vigile el poder i defense els serveis públics

L’acte va representar una expressió de caliu cap a les persones i municipis afectats per la Gota Freda i L’entitat va anunciar l'avançament del calendari de Trobades 2025 amb el lema “En valencià, lliures i amb orgull”

26/01/2025 Llengua

Escola Valenciana ha celebrat la XXI Nit d’Escola Valenciana aquest dissabte 25 de gener a l’auditori de Benimodo, a la Ribera, amb la participació d’activistes, col·lectius i institucions d’arreu el país. L’acte, un homenatge col·lectiu als referents culturals Didín Puig i Vicent Andrés Estellés i una expressió de caliu cap a les persones i els municipis afectats per la Dana, ha acollit el lliurament dels guardons “Intentant la llibertat”, a la promoció i ús social del valencià, i la presentació del calendari de les Trobades 2025. 

Enguany, l’entitat ha reconegut el treball per la cultura i la llengua del poeta Marc Granell, l’Espai Joan Fuster i La Bressola. Els periodistes Sònia Bosch Bivià i Rafa Miragall han presentat la cerimònia, la qual ha acollit les actuacions de Xiomara Abello, el grup de danses l’AImogàver, la colla de dolçainers i tabaleters la Xala, ambdós de Sueca, així com els cabuts de Benimodo. Entre les reivindicacions més presents, la necessitat d’engegar la ciutadania perquè vigile el poder, defense els serveis públics i rebutge decisions polítiques que deterioren la convivència, com és el cas de la llei educativa. 

22.000 euros per a centres afectats per la Dana 

La Dana i la seua gestió han tingut una presència destacada en la Nit d’Escola Valenciana. L’entitat ha dedicat un minut de silenci a la memòria de les víctimes, a més de projectar imatges de les comunitats afectades al so de la Muixeranga. “Des d’ací volem abraçar les persones i els municipis afectats, mostrar-los tota la nostra estima, a més de reconèixer el coratge i el caliu de la ciutadania valenciana, afectuosa, solidària i reivindicativa, en temps dolents i incerts com els actuals”, ha afirmat la presidenta Alexandra Usó i Carinyena. L’activista ha destacat que l’entitat, “davant la gestió deficient i desorganitzada de la Conselleria d’Educació”, ha recaptat 22.000 euros per a material escolar amb la campanya “Un euro, llavor de solidaritat” de suport als centres educatius afectats per la DANA, en coordinació amb entitats com la Xarxa Vives d’Universitats, la Universitat de València, la Xarxa de Casals i Ateneus o la Plataforma per l’Educació Musical. “No hem volgut assumir les responsabilitats del govern valencià, però sí fer costat les comunitats educatives davant la manca de responsabilitat social dels governants, que, com hem comprovat els darrers mesos, atempta contra les nostres vides i el nostre futur cada dia”, ha afegit. 

La política educativa de l’actual govern valencià ha protagonitzat part del parlament d’Usó.

La presidenta d’Escola Valenciana ha reivindicat la necessitat de “reviscolar un moviment ciutadà crític i actiu, que vigile el poder i que defense la qualitat i eficiència dels serveis públics, la democràcia, l’ètica i l’honestedat de les persones que ens governen. Cal fer-nos escoltar, participar en les decisions de la vida pública i rebutjar els canvis legislatius presos a correcuita i amb interessos partidistes, que pretenen deteriorar, menyscabar les institucions públiques i la convivència harmònica de la societat”, ha conclòs Usó.

Suports

Han acompanyat la presidenta d’Escola Valenciana part del seu equip directiu, Pablo Montaner i Brotons, Montse Morales i Payà, Maria Nebot i Calduch, així com activistes per la llengua de les diferents coordinadores comarcals federades a l’entitat.

A l’acte han acudit, igualment, l’alcalde de Benimodo i diputat de Cultura, Francisco Teruel Machí; la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó Domènech; el senador de Compromís Enric Morera i Català, la diputada per Compromís al Congrés Àgueda Micó Micó, els diputats de Compromís a les Corts Valencianes Joan Baldoví Roda i Maria Josep Amigo Laguarda, així com la presidenta del Consell Valencià de Cultura, Dolors Pedrós Company, la filla de Vicent Andrés Estellés, Carmina Andrés Lorente, i el president de la Fundació Sambori, Josep Francesc Chaqués i Novarques.

També, representats municipals de Benimodo, Sueca i Ràfol d’Almunia; les entitats Plataforma per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià, Amics de La Bressola, ACV Tirant lo Blanc, Fundació Full, Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià (FEDINES), Societat Coral el Micalet, Ca Revolta, Associació d’Editorials del País Valencià, Tirant de Veu, Escoles Solidàries, Abacus, Andana Editorial, Edicions Bromera, Balandra Edicions i Edicions 96; les formacions polítiques Compromís, PSPV-PSOE, Esquerra Unida PV i Decidim i els sindicats CCOO PV, Intersindical Valenciana i STEPV.

L’acte ha estat possible gràcies a la Coordinadora de centres en valencià de la Ribera i el suport de l’Ajuntament de Benimodo, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, FEDINES, Edicions Camacuc, Andana Editorial, Aproop, Lola Terreta, Edicions Bromera, Caixa Popular, Edicions 96, Espai Joan Fuster i el Ministeri de Cultura.

“En valencià, lliures amb orgull” 

La XXI Nit ha acollit la presentació dels municipis i les dates de les Trobades d’Escoles en Valencià 2025. Amb el lema “En valencià, lliures i amb orgull”, la campanya situa l’estima en el centre de l’acció política per la llengua. La imatge, de l’il·lustrador Natxo Sarvatxo, recull la força del poble divers i unit. L’acte de presentació de la cançó tindrà lloc el pròxim mes de febrer. 

Un total de 21 Trobades 2025 visitaran 17 comarques valencianes entre els mesos de març i juny. Els municipis acollidors seran Picassent, l’Horta Sud; Mutxamel i Alacant, l’Alacantí; Aielo de Malferit, la Vall d’Albaida; l’Alguenya, les Valls del Vinalopó; Algímia d’Alfara, el Camp de Morvedre; Fortaleny, la Ribera; Albuixech, l’Horta Nord; Benifaraig, València; Guardamar, el Baix Segura i el Baix Vinalopó; Serra i Bétera, el Camp de Túria; Fageca, l’Alcoià-Comtat; Gandia, la Safor-Valldigna; Benimantell, la Marina Baixa; Xàtiva, la Costera; El Ràfol d’Almúnia, la Marina Alta; i Betxí, la Plana Alta, la Plana Baixa i l’Alcalatén.