Esborrem la frontera
Tercera Trobada Sense Fronteres dels municipis catalanes a Tuïr

Aquesta última trobada va permetre organitzar tres taules rodones per debatre tres temes acordats prèviament amb les municipalitats participants: la cultura, la llengua i la història comunes, com a eines de coesió social i de col·laboració pels municipis catalans.

09/10/2024

El passat dissabte 5 d’octubre de 2024, Tuïr va acollir la tercera Trobada Sense Fronteres dels municipis catalans.L’esdeveniment està organitzat des de fa 10 mesos per l’associació cultural autogestionada i autofinançada dels Angelets de la Terra que treballen des de fa 25 anys per teixir nous llaços entre Catalunya Nord, Catalunya Sud i tots els Països Catalans. L'objectiu principal d’aquestes trobades és generalitzar els projectes comuns entre les municipalitats en el marc Europeu, per esborrar les fronteres mentals de la gent.

Aquesta última trobada va permetre organitzar tres taules rodones per debatre tres temes acordats prèviament amb les municipalitats participants: la cultura, la llengua i la història comunes, com a eines de coesió social i de col·laboració pels municipis catalans.

Amb l'objectiu de recatalanitzar el Vallespir, el Conflent, l'Alta Cerdanya, el Capcir i el Rosselló, els Angelets de la Terra ja havien fet 55 propostes per desenvolupar unes polítiques municipals orientades a la transmissió de la cultura, la llengua i la història en el Llibre Blanc de Catalunya Nord, editat en 2021. Aquest projecte va comptar amb la participació de 70% dels ajuntaments nord-catalans. Des de llavors, va sorgir com una evidència que aquesta recatalanització també és necessària en una bona part de la Catalunya del Sud, on el català està en retrocés, i també per aquesta raó hi ha un interès compartit en crear vincles.

Els debats van ser molt enriquidors, i tots els participants van coincidir en que s’ha assolit un nou esglaó, fet que permet projectar per a la pròxima trobada, que es farà a Olot el 17 de maig de 2025, un repàs de tots els projectes ja realitzats gràcies a aquestes Trobades Sense Fronteres, així com els projectes en curs. Els Angelets s'han compromès a fer el seguiment de les col·laboracions entre els municipis que ho hagin sol·licitat.

Diverses altres alcaldies de Catalunya Nord i Sud han sol·licitat l'organització de les pròximes trobades. Cosa que fa evident la necessitat d’una col·laboració amb organismes que tenen finançaments i assalariats dedicats en aquest tema perquè aquest projecte, en constant creixement, pugui perdurar i desenvolupar-se. És important recordar que tots els membres dels Angelets de la Terra són voluntaris que treballen durant la setmana en vàries empreses. Per això, l’associació fa una crida a tots els càrrecs electes i als ajuntaments de Catalunya Nord i Sud, independentment del seu color polític, contactar amb ells si volen participar activament en aquest projecte obert a tothom.