Contra privatització de l'espai públic
La FAVB lliura 18.000 signatures a l'Ajuntament per posar en marxa una nova normativa de terrasses
16/10/2024 Drets i Llibertats

Quatre mesos de mobilització popular han fet possible la recollida de gairebé 18.000 signatures en el marc de la Iniciativa Ciutadana promoguda per la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (Favb) que demana una ordenança de terrasses més respectuosa amb la vida del veïnat, i que s’han lliurat aquest matí a les dependències municipals.

Un cop validades les firmes -se’n requeria un mínim de 15.000-, el Reglament de Participació Ciutadana preveu que l’Ajuntament iniciï el procediment per tramitar la norma abans de tres mesos i posar-la a debat amb els grups municipals.

Representants de la Favb i de diferents associacions veïnals i entitats que han donat suport a la campanya -on han estat especialment representats els barris amb més pressió turística- han fet una roda de premsa a la plaça de Sant Miquel, on han expressat «alegria» per haver assolit els objectius i han declarat que la «contundent» resposta ciutadana dona la mesura de la dimensió del problema.

També han valorat que aquest procés demostra que les Iniciatives Ciutadanes poden ser un instrument útil per a la participació, malgrat ser crítics amb la part que li toca a l’Ajuntament, al qual se li demana «més implicació» en la difusió de les propostes i la millora de l’accessibilitat als instruments municipals en línia, que s’han demostrat com «un rotund fracàs» -de les 17.865 firmes recollides, només 475 s’han aconseguit a través d’aquesta eina participativa online-.

Les entitats han recordat que el fons del debat és l’equilibri d’usos a l’espai públic i que, per tant, els objectius principals pels quals es demanda un nou reglament tenen a veure amb temes d’accessibilitat i igualtat d’oportunitats en la mobilitat; amb la cura de la salut i el dret al descans; o en la proporcionalitat respecte a l’ocupació d’un espai que hem de compartir de manera democràtica i respectuosa amb les necessitats dels diversos grups d’edat, especialment amb els que tenen menys capacitat d’incidència, com els infants i la gent gran. També s’ha posat èmfasi en la necessitat d’establir un règim sancionador que sigui efectiu en la retirada de llicències quan es demostri una reiteració en l’incompliment de les normes.

Després del procés de validació de les signatures -que les entitats donen per assolida- queden tres mesos per elaborar un text que haurà de ser debatut pels representats de l’arc polític municipal. Un debat que la Favb ja ha endegat amb uns grups municipals que es declaren coneixedors de la problemàtica.