Antifeixisme
La Comissió de Seguiment del pacte de forces parlamentàries democràtiques contra l’extrema dreta demana una reunió amb Junts
17/10/2024 Drets i Llibertats

Ahir nit, dimarts 15 d’octubre, es va reunir la Comissió de Seguiment del pacte contra l’extrema dreta, proposat per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), i signat el 8 de maig de 2024 per cinc partits. La Comissió es va reunir, per primera vegada i amb urgència, per tractar la decisió de Junts d’abstenir-se sobre una resolució presentada pel partit d’extrema dreta, Aliança Catalana.

En el pacte, cinc forces polítiques —Comuns Sumar, CUP, Esquerra Republicana, Junts+ i PSC—  es van comprometre en plena campanya electoral en els següents termes: “No normalitzarem ni legitimarem l’acció política de formacions d’extrema dreta... i evitarem que prosperin les seves iniciatives.”

L’opinió unànime de la Comissió Ciutadana de Seguiment, expressada a la reunió, va ser que això implica rebutjar sistemàticament tota proposta procedent dels partits d’extrema dreta, independentment del seu contingut. 

Aquesta opinió la comparteixen quatre dels partits signants. 

A la reunió, la representant de Junts va exposar els motius del sentit de vot al Debat de Política General i va demanar un debat extens i profund sobre com afrontar el creixement de l’extrema dreta. 

Acords

  • L’opinió de la Comissió, i de quatre dels partits signants, és que cal respectar allò pactat i signat, i això vol dir votar en contra de tota proposta procedent de l'extrema dreta.

  • Si es vol reflexionar, aprofundir, matisar… sobre estratègies, es pot fer, però ara per ara tenim un pacte que cal complir.

  • És el desig compartit de la Comissió que el pacte funcioni i que segueixi comptant amb totes les forces signants, però això suposa aclarir els compromisos adquirits i que aquests es compleixin.

  • Per tractar tot això, s’ha acordat demanar una reunió d’una delegació de la part no parlamentària de la Comissió amb la direcció del Grup Parlamentari de Junts+ per intentar aclarir el tema.