Aplecs
L’Esquerra Independentista recupera l’Aplec del Camp
16/10/2024 Política

L'Esquerra Independentista del Camp (EIC) recuperarà l'Aplec del Camp amb la seva sisena edició, que se celebrarà el 16 de novembre de 2024 al Mas de l'Hort d'Iglésies a la Selva del Camp. Sota el lema Recuperem l'Aplec, defensem el Camp, l'esdeveniment no només es presenta com un espai de reflexió i treball per a les organitzacions i moviments de l'EIC i la Unitat Popular, sinó que també tindrà un fort component lúdic i festiu.

Dotze anys després de l'última edició, volem tornar a aplegar, és a dir, recuperar l'espai de trobada i participació de les persones i entitats de les comarques del conjunt del Camp (Alt Camp, Baix Camp, Baix Gaià, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès) que, al llarg de l'any, treballen per construir espais de participació, difusió i promoció de totes les lluites de les nostres comarques. Lluites ecologistes en defensa del territori, la lluita feminista, en defensa dels drets laborals i sindicals, de les persones nouvingudes, per la unitat antifeixista, en defensa del dret a l’habitatge i contra els desnonaments, en defensa de la llengua catalana i de la cultura popular del nostre poble, en defensa d’uns serveis públics de qualitat i universals, les lluites de la pagesia i de totes les persones que veuen com aquest sistema els roba el futur.

És a dir, aplegar totes les resistències i lluites de les nostres comarques contra totes les agressions i opressions que exerceix el capitalisme espanyolista i patriarcal per contribuir des de les Comarques del Camp a la construcció d’uns Països Catalans socialistes, ecologistes i feministes. Aquesta és la nostra millor aportació local i nacionalment per construir un nou món.

En edicions anteriors, l'Aplec ha estat un espai clau per teixir complicitats i enfortir la consciència política i social de la nostra vegueria, i enguany es vol recuperar aquest esperit amb una nova empenta. Una nova empenta que ens porta que enguany el dediquem a les lluites en defensa del territori. Un territori projectat com un abocador, un territori plagat de macroprojectes que el desfiguren i que el condemnen a una hiperespecialització en turisme, energia i química que el contamina, arrabassa els seus recursos naturals i precaritza les condicions de vida de la classe treballadora que l’habitem. En aquestes lluites identifiquem actualment dos projectes a aturar; d’una banda, l’infame Hard Rock que vol transformar-nos en el casino més gran d’Europa, i d’altra, la fabrica Lotte a Mont-Roig que vol assecar-nos i contaminar-nos les terres. Arran d'aquí, el lema d’enguany de l’aplec és Recuperem l'Aplec, defensem el Camp.

Aquest VI Aplec del Camp es presenta també com a reafirmació dels valors de l'Esquerra Independentista i la Unitat Popular. La jornada servirà per reconèixer el treball col·lectiu, fomentar la unitat i sumar forces per continuar lluitant per un futur millor per a la població de les Comarques del Camp.


Programació

 

De nou, comptarà amb un seguit d'activitats que combinen la cultura popular, tallers formatius i concerts, per convertir la jornada en un punt de trobada on reforçar els vincles col·lectius en un ambient de celebració i reivindicació. L'esdeveniment tindrà la col·laboració de tots els Casals i Ateneus del Camp, entre altres organitzacions socials, culturals i polítiques, consolidant l'Aplec com una cita referencial per a totes les persones organitzades del territori.

L’Aplec del Camp començarà a les 10:00 h amb una breu presentació on es contextualitzarà la necessitat de la recuperació d'aquest espai. A continuació, es duran a terme dues xerrades destacades: una sobre la memòria històrica des de la Comuna del Camp fins als Aplecs de Paret Delgada, i una altra sobre l’organització i les propostes dels moviments populars en defensa del territori.

A partir de les 12:30 h s'oferirà un vermut popular amenitzat per PD Bullanga, seguit d'un dinar organitzat per Alerta Solidària a les 13:30 h. Després del dinar, hi haurà una sessió de glosa popular dinamitzada per membres del Casal Despertaferro de Reus. Les activitats de tarda començaran a les 16:30 h, amb diferents tallers simultanis d'autodefensa feminista, boxa i bitlles catalanes entre d’altres. A les 19:00 h començarà el cercabirres, una cercavila que recorrerà els carrers de la Selva del Camp en un ambient festiu i de germanor, en la qual comptarem amb la col·laboració de diferents elements de cultura popular d’arreu del Camp.

A les 21:00 h se celebrarà una costellada popular i, a les 22:00 h, un espectacle animarà la vetllada. Els concerts començaran a les 23:00 h amb Mano's Rock, seguits de Les Testarudes a partir de la mitjanit, i el grup local The Perkals a les 2:15 h. Per tancar la jornada, PD Pussies posarà fi a la festa amb la seva música fins ben entrada la matinada.

Paral·lelament, durant l’Aplec es comptarà amb una fira d’entitats, una mostra d’organitzacions i projectes que busquen transformar el nostre territori per a la majoria social que l’habitem, així com un punt lila i multicolor per assegurar una festa segura per a tothom.

Per aquesta edició s’ha preparat marxandatge de l’Aplec i, com a novetat, es podran adquirir prèviament en línia abonaments amb totes les despeses de la jornada