llengua
Els Grizzlys Catalans incorporen el català al web i a la botiga digital

El club nord-català de futbol americà també incorporarà progressivament el català a les xarxes socials, al llarg de la temporada vinent, i el potenciarà entre els equips de formació

17/10/2024 Llengua
El club de futbol americà Grizzlys Catalans, fundat el 2012 a Sant Llorenç de la Salanca, ha començat a incorporar el català al web i a la botiga digital. Plataforma per la Llengua celebra haver aconseguit que el club nord-català estigui implementant el català en les seves activitats i comunicacions. De fet, els Grizzlys també han anunciat que incorporaran progressivament el català a les xarxes socials al llarg de la temporada vinent. Tot i això, el passat Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, ja van fer la primera publicació a Instagram en llengua catalana. A més, també volen potenciar el català en els equips de formació, pal de paller del creixement exponencial del club.

Els Grizzlys Catalans, coneguts popularment com els Catalans de Piàsón un model d'èxit esportiu i, ara també, lingüístic. La incorporació del català al selector d'idioma del web oficial i de la botiga de marxandatge els ha convertit en un club pioner en aquest àmbit. D'una banda, perquè són responsius lingüísticament, és a dir, que el català es mostra per defecte a aquells usuaris que tinguin els dispositius configurats en català. I de l'altra, perquè ara ja permetran als aficionats i simpatitzants comprar entrades o adquirir productes en la llengua pròpia.

Nascuts fa només dotze temporades, els Grizzlys Catalans han aconseguit passar de ser un club familiar, entre Sant Llorenç de la Salanca i Pià, a ser tot un referent esportiu que ara juga a la primera divisió del futbol americà de França. Actualment, disputen els seus partits al Parc Esportiu Molí de Vent de Perpinyà. El seu impacte mediàtic és tal que apareix en l'edició del nou videojoc EA Sports College Football 25 i s'ha convertit en el primer equip de futbol americà del territori catalanoparlant en aparèixer en aquesta coneguda saga dels esports electrònics. Avui dia, doncs, és l'equip d'elit de referència, juntament amb la USAP (rugbi a 15) i els Dracs Catalans (rugbi a 13).

Plataforma per la Llengua continuarà treballant amb l'equip de comunicació dels Grizzlys, al qual agraeix la predisposició mostrada fins ara, i s'hi reunirà per avaluar altres mesures que puguin contribuir a normalitzar el paisatge lingüístic del català a la Catalunya Nord, sobretot en un entorn de creixement i aprenentatge de la gent jove.

Plataforma per la Llengua continua incidint en l'esport d'elit de la Catalunya Nord

Plataforma per la Llengua ha col·laborat els darrers anys amb Ràdio Arrels per tal de retransmetre en català els partits de l'USAP i els Dracs Catalans. L'àmbit esportiu és un dels focus principals de treball de l'entitat, no només a la Catalunya del Nord, sinó també a la resta del domini lingüístic, tal com ho demostra el conveni establert recentment amb la Federació Catalana de Basquetbol.

A banda de la feina en l'àmbit esportiu, l'entitat fa uns sis anys que treballa a la Catalunya Nord per tal de promoure l'ús del català i millorar-ne el paisatge lingüístic. Per exemple, va portar a terme la campanya per finançar l'antena de televisió al Conflent.