Debat
L'impacte del turisme a la cultura, l'economia i la llengua centra el debat a la 4a edició de l'Aplec Jove de Mallorca
01/09/2024 Territori

L’Aplec Jove s'ha celebrat aquest dissabte a Pollença amb un públic de cada vegada major i més rellevància política i social, en quatre anys ha aconseguit consolidar-se com una cita assenyalada per la societat civil organitzada.

La primera xerrada, s'ha centrat amb la relació entre indústria turística i capital, amb la particiàció d'Ivan Murray, professor de geografia de la UIB i autor de Capitalismo y turismo en España, del "milagro económico" a la "gran crisis" o Turistificación global: perspectivas críticas en turismo, entre d’altres. Ha fet un repàs històric al fenomen del turisme de masses a Mallorca per entendre l'origen dels problemes estructurals que patim avui en dia.

La segona ponència ha tractat de l'impacte del turisme sobre la cultura pròpia. Ha comptat amb la participació de Guillem Colom, professor d’Estudis Hispànics a la Universitat de Glasgow, que ha estudiat el turisme com a trauma cultural, i Pilar Arnau, doctora en Filologia i Filosofia per la UIB i autora del llibre Narrativa i Turisme a Mallorca 1968-1980. Els han  explicat com el fenomen turístic s’ha obert pas dins la producció cultural mallorquina i quins efectes sociolingüístics ha tengut i té aquesta indústria a Mallorca. Després de la segona xerrada ve el dinar, que entra amb l'entrada.

A primera hora de l'horabaixa s'ha fet una la taula rodona, amb la participació de Margalida Ramis, física de formació i portaveu del GOB; Carla Izcara, antropòloga i investigadora tècnica d’Alba Sud, i Bernat Lavaquiol, regidor de la CUP a la Seu d’Urgell i portaveu de la plataforma STOP JJOO 2030. Encara que "és més fàcil imaginar el final de Mallorca que el final del turisme", com diu Ivan Murray, en aquesta taula rodona se cercat alternatives i estratègies per superar el model turístic actual, amb la pregunta "hi ha vida després del turisme?".