Novetat editorial
Edicions del 1979 publica "Toni Lecha (1943-2013): prendre partit"

Serà presentat el proper 20 de setembre a les 19h al Casal indepenpendentis elForn de Girona

09/09/2024 Llibres

Edicions del 1979 ha publicat dins de la seva col·lecció  "escaborn" el llibre "Toni Lecha (1943-2013): prendre partit" escrit Pere Lecha Benet i Ramon Piqué Huertas

El llibre és una biografia de Toni Lecha, militant comunista i independentista històric, militant de la CUP i de l'MDT, fill de l’exili republicà. Nascut el 14 de febrer de 1943, ell i la seva família no van poder retornar als Països Catalans fins al 1948. Ja de jove, i de Barcelona estant, es va comprometre amb la lluita antifranquista. Una convicció que el portaria, fruit de l’«engany» de la Transició espanyola, a integrar-se a l’independentisme revolucionari durant els anys vuitanta, un moviment que ja no abandonaria mai. Va morir el 19 de juny de 2013.

La biografia entrellaça —com ho han de fer els bons estudis d’històries de vida— els fets singulars amb els episodis col·lectius. És, així, un recorregut per alguns dels esdeveniments polítics més rellevants del país a través de la trajectò- ria d’un dels seus participants: la Caputxinada, les lluites veïnals, la lluita antirepressiva i, ja a Girona, l’esforç per bastir una estratègia d’unitat popular que amb el temps desembocaria en la CUP.

Finalment, i per tal d’esbossar les diverses facetes del personatge biografiat i començar-ne a fixar el llegat militant, una trentena de veus hi aporten la seva perspectiva. Cadascú des de la seva vivència i relació personals, però tots plegats amb una idea compartida: la coherència d’en Toni.

Autoria

Pere Lecha i Benet (Barcelona, 1971) és un dels fills d’en Toni Lecha. Té estudis de geografia i professionalment es dedica a la gestió de projectes de sistemes informàtics en l’àmbit sanitari.

A la dècada dels vuitanta va formar part de l’assemblea local del barri barceloní d’Horta de l’MDT. Es va reincorporar a la militància política l’any 2012 amb la CUP de la Floresta, lloc on viu des del 1999. Participa activament en el teixit
sociocultural i associatiu florestà.

Ramon Piqué i Huerta (Montcada i Reixac, 1961) és llicenciat en història i doctor en traducció i interpretació. Ha estat docent i investigador a la UAB.

La seva trajectòria política va iniciar a finals dels anys setanta i des d’aleshores ha militat en diverses organitzacions d’esquerres i independentistes (PSAN-P, IPC, MDT i CUP). Arran d’aquest compromís, va ser detingut l’any 1992 en el
marc de l’Operació Garzón