El diputat i candidat cupaire s’ha trobat avui amb Enric Ramionet (exregidor de govern de la CUP-Alternativa per Llagostera) i Jordi Casas (actual regidor a l’oposició i diputat provincial) a les proximitats del problemàtic abocador de Solius, tancat a nous abocaments l’inici de l’any passat a causa de sentències judicials successives. Aquesta infraestructura, al mig del massís de Cadiretes (al límit del terme de Llagostera amb Santa Cristina d’Aro) i que va començar a utilitzar-se com a abocador per part de dos ajuntaments de la costa, ha acumulat durant dècades els residus de multitud de municipis gironins. Avui, més d’un any després del tancament, l’assumpció els costos de postclausura (d’uns 30 milions d’euros en 30 anys) continua generant controvèrsia: els ajuntaments del consorci responsable defensen que els ha d’assumir el Govern, mentre aquest en fa responsable el consorci (la meitat del qual el conforma l’Agència Catalana de Residus).
“En entrar al govern, no vam poder fer més que ordenar al màxim la situació heretada, amb deficiències greus i cròniques, com l’abocament de lixiviats a la capçalera del riu Ridaura. I un cop es va ordenar el tancament, gestionar la situació el millor possible”, explica Ramionet. “Tot i que la gestió de l’abocador, amb el segell destacat de CiU, no havia estat correcta, no es pot responsabilitzar un poble com Llagostera d’haver tingut una infraestructura que no vol ningú i que el poble no va triar mai”, afegeix. Cornellà ha expressat que la planificació i gestió dels residus és una qüestió de país que necessita canvis profunds i el Govern se n’ha de fer càrrec, també assumint aquests costos. “De fet, som l’única formació que ha defensat el mateix a tot arreu: al municipi, als consells comarcals, a la Diputació i al Parlament”, ha afegit.
Però Solius no és l’única ferida de Cadiretes, un massís litoral amb zona PEIN però envoltat d’una considerable pressió humana, que destaca per la seva alta i vulnerable biodiversitat però que des de 2019 no compta amb cap ens gestor. En aquest sentit, els cupaires defensen que aquesta sigui assumida pel Consorci de les Gavarres, amb què té continuïtat geogràfica. “El mandat passat vam fer-los una petició formal, que va ser corresposta amb un informe d’ampliació del Consorci a què el Govern havia de donar el vistiplau. Davant del seu silenci, hem proposat al ple municipal un nou posicionament per insistir la Generalitat que doni resposta i es comprometi, també amb recursos, amb la protecció de Cadiretes”, ha apuntat Casas.