1924- Detenen el militant d'Estat Català Martí Vilanova a Figueres per intentar repartir octavetes contra la visita d'Alfons XIII a la ciutat.

Detenen el militant d'Estat Català Martí Vilanova a Figueres per intentar repartir octavetes contra la visita d'Alfons XIII a la ciutat.

21/05/1924 Tal dia com avui

El 21 de maig del 1924 es va produir la detenció del militant d'Estat Català Martí Vilanova a Figueres (no queda clar si va ingressar a la presó civil de Figueres o a la presó militar del Castell de Figueres) per intentar repartir octavetes contra la visita  d'Alfons XIII  a la ciutat.

Després de  passar aquell estiu a la presó de Girona amb altres detinguts en la mateixa batuda (com el forner de la vila de Llers, Eugeni Arolas, i el metge de Sant Joan de les Abadesses, Ferran Sotorra) Vilanova va haver de marxar a l'exili on el va seguir la seva promesa Narcisa Cardona (no té cap relació familiar amb en Daniel Cardona).

Una vegada casats a Cervera de la Merenda (amb en Francesc Macià com padrí de noces)  van anar a viure a Paris (també amb en Macià) des d'on van preparar el Fets de Prats de Molló, als que en Martí Vilanova va tenir un paper destacat (mireu la imatge d'aquest article). En Martí Vilanova va morir de pulmonia a l'exili parisenc l'any 1930, i la meva vídua (Narcisa Cardona), amb un fill de tres anys, va tornar a Barcelona. Quan esclatà la guerra civil, Narcisa Cardona va tornar a fugir, aquesta vegada a Londres, en companyia del seu segon marit, el conseller de la Generalitat republicana Joan P. Fàbregas.