Català
Plataforma per la Llengua se suma a la commemoració del 91è aniversari de les Normes de Castelló

La Plataforma amb els col·lectius que conformen Castelló per la Llengua que convoca una mobilització per la defensa de la igualtat lingüística al País Valencià

14/12/2023 Llengua

Plataforma per la Llengua assistirà als actes commemoratius del 91é aniversari de les Normes de Castelló, el dissabte 16 de desembre, en la mobilització convocada per Castelló per la Llengua. Els actes començaran a les 18 hores, amb l'actuació de la Conlloga Muixeranga de Castelló, a la plaça de les Aules. Les entitats cíviques pel valencià, per la cultura i la identitat valencianes es mobilitzaran en defensa de la igualtat lingüística al País Valencià, i contra les agressions lingüístiques rebudes en els darrers mesos, per part de les institucions públiques valencianes i castellonenques en mans de PP i Vox.

En concret, les entitats convocants assenyalen l'Ajuntament de Castelló de la Plana com una de les administracions públiques que ha actuat recentment contra el valencià, la identitat i la democràcia. Cal recordar que representants de Plataforma per la Llengua, junt amb altres entitats de la plataforma mobilitzadora Castelló per la Llengua, van assistir al plenari municipal del passat 30 de novembre, quan es va votar la proposta del PP i Vox per fer oficial el topònim castellanitzat "Castellón", en contra dels informes de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i, fins i tot, de l'article 3 de la Constitució espanyola.  

El dissabte 16D, després de la l'actuació de la Conlloga de Castelló, els actes continuaran davant la Casa Matutano, al carrer Cavallers, on el sociolingüista castellonenc Avel·lí Flors Mas exposarà el sentit de la celebració del 91é aniversari de les Normes de Castelló. Per tal de remarcar la rellevància simbòlica d'aquest espai, lloc de signatura de les Normes el 1932, es faran allí les figures d'uns pilars per part de la Conlloga Muixeranga de Castelló i seguidament tindrà lloc l'actuació del grup Botafocs.  
 

Després s'iniciarà la manifestació, que encapçalarà Botafocs, i que es dirigirà cap al parc Ribalta. Al Passadís de les Arts, del mateix parc Ribalta, tindrà lloc la lectura del manifest, a càrrec de Maria Nebot, presidenta de Castelló per la Llengua, acompanyada per Plataforma per la Llengua i pels representants de totes les entitats que conformen la coordinadora unitària. A partir de les 19.30 hores tindran lloc els concerts dels grups Hit Parit (folk), Sutan (ska-rock) i Palmer (electrònic, folk i feminista). L'emplaçament tindrà un espai habilitat per a sopar. 

Defensa de la igualtat lingüística 

Amb el lema "Ara i sempre en valencià", els actes programats per Castelló per la Llengua es convoquen en un moment de gestió institucional del PP i Vox. Castelló per la Llengua, plataforma unitària on s'integra Plataforma per la Llengua País Valencià, considera que s'estan produint atacs als drets lingüístics i censures a les expressions culturals en valencià, que responen a una mentalitat repressiva i antidemocràtica. 

Aquestes actuacions dels rectors actuals de l'administració es justifiquen en un fals concepte de la «llibertat». Segons aquesta opinió, la «llibertat» justificaria l'opció de no fer servir el valencià en usos públics, de qüestionar activitats on fins ara es feia servir el valencià amb normalitat (agenda cultural, actes institucionals, campanyes, publicitat, etc.) o de negar i retallar en subvencions a institucions o entitats de trajectòria reconeguda en la defensa i promoció de la llengua i la cultura pròpies del País Valencià com ara Plataforma per la Llengua, Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, la Càtedra dels Drets Lingüístics de la Universitat de València i la pròpia Acadèmia Valenciana de la Llengua. 

Cal considerar que la promoció i l'ús públic del valencià és un imperatiu legal per a l'administració i un deure democràtic per a la societat, tal com ho determinen l'Estatut d'Autonomia i la Llei d'ús i ensenyament del valencià. Per part de Castelló per la Llengua es considera que sense promoció del valencià en les activitats de les institucions i de la societat no pot existir la llibertat. La profunda desigualtat d'usos del valencià respecte al castellà, en la societat actual, és una font contínua de discriminacions i de situacions de manca de drets.