Proposta de principis bàsics per a una línia d'acció per la llengua

Manifest programàtic dels Grups de Defensa de la Llengua (GDL), publicat a la revista Lluita d'Independentistes dels Països Catalans (IPC) núm. 117 el juliol de 1985

15/04/2020 El fil roig

Proposta de principis bàsics per a una línia d'acció per la llengua:


PUNT 1— Constatem que la situació de la llengua catalana és greu: continua la marginació en els àmbits principals, i l'ús social del català no avança i fins recula entre la joventut en zones geogràfiques vitals.

PUNT 2— Ens proposem com a objectiu aconseguir que el català sigui la llengua general de relació social als Països Catalans.

PUT 3— Considerem inadequada la política lingüística basada en el bilingüisme, ja que així el català esdevé innecessari i, per tant, el seu ús tendeix a recular. Són només els organismes oficials de l'Estat els que, en tot cas, han d'ésser multilingües.

PUNT 4— Entenem que l'extensió de l'ús de la llengua catalana restituirá a la nostra llengua nacional el seu caràcter de vehicle universal de relació del poble cata- la i acabará així, amb els conflictes lingüístics i amb el perill de divisió del país en dues comunitats.

PUNT 5— Considerem que una política lingüística efectiva s'hauria de basar en les següents línies d'acció fonamentals:

a) Catalanització plena de l'ensenyament.

b) Catalanització majoritària dels mitjans de comunicació (premsa, ràdio, TV) i dels espectacles públics.

c) Catalanització de les relacions formals en la vida laboral.

d) Catalanització de l'activitat comercial.

e) Catalanització total de les institucions i retolacions públiques.

f) Organització de la defensa dels drets dels parlants.

PUNT 6 Pensem que és imprescindible impulsar un ampli moviment social d'acció per la llengua que modifiqui les normes d'ús lingüístic actuals i que, desvetllant els conflictes ara latents, augmenti la consciència dels catalans en favor de la llengua.

 

GRUPS DE DEFENSA DE LA LLENGUA
Països Catalans, 29 març 1985