Els càrrecs electes de la CUP seran presents com qualsevol dia laborable aquest dimarts 6 de desembre als seus ajuntaments, ja sigui als seus respectius equips de govern com a l'oposició. La CUP és present a 148 consistoris dels Països Catalans (146 al Principat) amb 385 càrrecs electes.
Una trentena de grups municipals cupaires amb atribucions de govern continuaran amb les seves responsabilitats municipalistes habituals, donat que l’organització de l’esquerra independentista considera que el dia de la constitució espanyola no és una data que s’hagi de celebrar i més quan s’ha iniciat la construcció d’una nova República Catalana.
A ajuntaments governats per la CUP com els de Berga, Celrà, Viladamat o Sant Martí Sarroca és previst que treballin els respectius equips de govern i, a més, es complementi amb altres tasques públiques obertes a la població. En total, la CUP és present a equips de govern de 30 ajuntaments, 18 dels quals en té l'alcaldia.
Als altres ajuntaments governats per la CUP es preveu també que treballin els càrrecs electes i, alhora, també es convida als treballadors a anar als seus llocs de treball. És el cas per exemple d’Argentona, Capellades, Salt, Cardedeu o Sant Pere de Riudebitlles. Alguns dels altres municipis on els càrrecs electes de la CUP amb responsabilitats de govern aniran a treballar són Badalona, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Navàs, Artés, la Bisbal d'Empordà i Ordis, entre d’altres.
D'altra banda a la resta dels 118 municipis on la CUP és present a l'oposició es preveu que també els regidors acudeixin a les dependències municipals per desenvolupar la seva activitat representativa habitual o altres activitats relacionades amb la situació política nacional. Alhora, arreu del territori s’ha fet una crida a la mobilització de la població i a participar a les activitats de treball que es convoquen, majoritàriament a dependències municipals.
L’acció s’emmarca dins d’una crida a respectar la sobirania municipal i obrir els ajuntaments en tant que la CUP no reconeix ni la constitució ni l’estat espanyol com a marc jurídic propi, en considerar-se hereva d’un règim fet amb un pacte de silencis i renúncies. Actualment la constitució espanyola no representa a la gran majoria de catalanes; una eina caduca i que tracta d’impedir allò que més del 80% de la població d’aquest país demana: el dret d’autodeterminació.