INTERNACIONAL
Felip VI visita Aràbia Saudita malgrat les violacions dels drets humans

El viatge ha estat durament criticat per l'oposició.

08/11/2016 Internacional

El rei espanyol Felip VI marxa aquest dijous a un viatge de negocis al règim saudita que estava previst pel mes passat però es va acabar ajornant. L'argument oficial va ser que el govern espanyol seguia en funcions, però tothom apunta al fet que feia poc s'havien decapitat 47 persones, entre elles el clergue defensor dels drets humans Nimr Baqr al Nimr.

El portaveu d'ERC Gabriel Rufián ha afirmat que "el viatge d'un rei de l'estat espanyol a un règim tan absolutament antidemocràtic no és res nou", en referència a la bona relació que el rei emèrit espanyol Joan Carles de Borbó ja mantenia amb els dirigents d'Aràbia Saudí. En la mateixa línia, Íñigo Errejón de Podem ha demanat més cura a l'hora de visitar "països que violin els drets humans". En contrast, el PP i el PSOE han defensat el viatge pel fet que "Espanya té pendents interessos econòmics enormement rellevants". A més, el portaveu popular Rafa Hernando ha demanat als partits independentistes que "si defensen els drets humans a tot el món haurien de començar a complir les lleis a Catalunya".

Com diu Rufián, la relació dels borbons amb Aràbia Saudí i es remonta als anys 70, tal i com explica el periodista especialitzat en monarquies europees Jaime Peñafiel: "En l’època de Franco, quan hi va haver la crisi del petroli del 73, van demanar a Juan Carlos de Borbón que intercedís amb el sobirà de l’Aràbia Saudita, gràcies a la bona relació que tenien. Ho va fer, el problema es va solucionar, i es va garantir el subministrament de petroli a Espanya.". El borbó va intercedir a canvi de cobrar una comissió per cada barril que s'importés des d'Aràbia Saudí, fet que ha contribuït en l'enorme fortuna personal.

Segons Freedom House, organisme internacional que elabora informes anuals sobre els nivells de democràcia en els estats, Aràbia Saudí és un dels països pitjors valorats del món. L'organisme li atribueix una puntuació de 10 sobre 100 en l'escala de democràcia.