Censura
L'Ajuntament de Barcelona prohibeix enguany a la Coronela fer l’ofrena floral a Rafael Casanova de la Diada

L'Ajuntament de Barcelona prohibeix enguany a la Coronela fer l’ofrena floral a Rafael Casanova de la Diada, i com a resposta els han donat cita pel 14 de setembre. I avisen que "l’ofrena floral la realitzarem igualment fent el mateix recorregut"

02/08/2016 Política

El web CatalunyaLliure.cat ha informat avui que el Comissionat de Memòria Històrica de l'Ajuntament de Barcelona ha denegat la sortida de la Coronela des de la Porta Gòtica del Consell de Cent al Carrer Ciutat. Des fa cinc anys que la Coronela realitza aquesta activitat, sense cap impediment. Aquest cop també havien sol·licitat el pertinent permís, ara denegat.

La marxa de la Coronela, que es fa cada any, fa el mateix camí que va es creu que va realitzar en Rafael Casanova l’11 de setembre de 1714, fins realitzar l’ofrena floral al monument al conseller en Cap a la Ronda Sant Pere.

La Fundació de la Coronela de Barcelona han fet públic que, des que hi ha nou govern a l’Ajuntament i amb Ada Colau com alcaldessa, han intentat entrevistar-se amb el comissionat, però que no ha estat fins al segon intent els han donat cita pel 14 de setembre.

En un escrit al perfil de Facebook han carregat molt durament contra el govern de Colau, al qual "l’interessa el que representem i ens censura, recordant períodes de la historia més negra i recent i, que a cert tipus de polítics no els interessa que es conegui la nostra història o es faci publica."

L'entitat que preserva la memòria dels defensors de Barcelona deixa clar, però, que "de la mateixa manera diem que, l’ofrena floral la realitzarem igualment fent el mateix recorregut i, escortarem a les entitats, partits, associacions, ciutadans barcelonins que s’han afegit a la nostra comitiva, convidant a tots els ciutadans de Barcelona a fer aquesta ofrena floral amb nosaltres i que de ben segur sereu rebuts amb els braços oberts."

Una bufetada a la dignitat dels resistents

La Coronela de Barcelona era la força armada (milícia popular) del municipi de Barcelona, amb finalitats defensives.

Estava formada en bona part per artesans i menestrals dels gremis de la ciutat, s'organitzava en companyies, sota el comandament del conseller en cap del Consell de Cent de la ciutat. Tenia encarregada la defensa de la ciutat amb el privilegi militar de custodiar dels portals i muralles fins al 1714, quan fou desarmada i abolida després del darrer setge de la guerra de Successió, i partir d'aleshores van passar a ser custodiades per l'exèrcit reial espanyol.