Estem aquí per presentar el Primer Fòrum Veïnal sobre Turisme, que sota el lema “La ciutat és per viure-hi, no per viure’n” tindrà lloc demà i demà passat, dies 1 i 2 de juliol, a La Fontana de Gràcia.
Es tracta, fins on sabem, d’un esdeveniment únic fins ara. De fòrums veïnals n’hi ha hagut força en aquesta ciutat gràcies a la FAVB i la CONFAVC, però fins ara cap de centrat en el turisme.
D’igual manera, d’esdeveniments sobre turisme n’hi ha hagut molts a Barcelona i arreu però cap organitzat pel veïnat, únicament des del sector econòmic i amb una mirada purament economicista.
La realització d’aquest Fòrum Veïnal mostra de manera clara que el turisme –i, en particular, la seva gestió a la ciutat- és actualment un tema clau a nivell veïnal i de barris ja que té greus impactes a la vida de les persones que hi viuen, mentre d’altres en viuen.
En tot cas, aquest Fòrum no surt del no res, ni d’un capritx. Si bé és cert que mai no l’havíem imaginat tan aviat, és un desig de l’ABTS des del seu naixement fa ara un any, casi dia per dia.
Sí, aquest dissabte celebrarem la segona jornada del Fòrum, però també el primer aniversari de l’ABTS, una experiència tan jove com ambiciosa i de moment rellevant pel que significa el treball coordinat des dels barris amb una visió de ciutat.
El 2 de juliol de l’any passat, va tenir lloc la primera acció de l’embrió que acabaria sent l’Assemblea de Barris: un escratxe al consorci público-privat Turisme de Barcelona, que entenem funciona com un lobby, doncs gestiona la promoció del turisme amb diners públics mitjançant una gestió opaca i per a interessos privats que no representen els de la ciutat.
Ja la primera trobada per organitzar aquesta acció va sorprendre per l’èxit de convocatòria, i des d’aquell moment va quedar molt clar que la feina havia de continuar, que hi havia molt treball a fer al voltant de la indústria turística a nivell de ciutat.
Abans que l’estiu se’ns tirés a sobre, vam decidir que cada grup de la futura Assemblea portés2 a terme una diagnosi dels conflictes entre indústria turística i vida quotidiana als barris. La idea era que l’estiu no ens aturés i que poguéssim aplegar les peces dels diferents barris per tenir una visió general de la ciutat.
Aquesta feina es va fer a l’estiu, i durant els mesos posteriors es va compilar i sintetitzar en paral·lel a la feina quotidiana de l’aleshores ja ABTS.
Des del començament imaginàvem la realització d’unes jornades veïnals temàtiques que connectessin directament amb la feina de la diagnosi col·lectiva, però mai vam pensar que seria tan aviat.
Fa ara un parell de mesos, en una assemblea es va plantejar: si volem fer-ho abans de l’estiu «dur», ens hi hem de posar ja; si no, ho deixem per a la tardor.
I ens hi hem posat. I està suposant molta feina però hem aconseguit programar una jornada i mitja d’activitat intensa, amb convidades i convidats realment interessants que està concitant l’atenció tant mediàtica com, sobre tot, la veïnal. La presència i la veu veïnals són fonamentals perquè la nostra experiència quotidiana vivint entre els impactes del turisme ens situa en un lloc privilegiat a l’hora de pensar-ho i parlar-ne.
Portem ja més de 200 persones inscrites i, encara que resultarà més difícil gestionar-ho, ens resistim a tancar inscripcions.
El programa és força clar. Divendres tarda farem la presentació, a càrrec de les entitats organitzadores (ABTS, FAVB i CONFAVC) i del periodista Antonio Baños, i tindrem també les intervencions de l’antropòloga Saida Palou i el geògraf Francesc Muñoz. Tancarem amb una estona més distesa i social al pati annex a La Fontana, acompanyada amb un muntatge audiovisual creats per a l’ocasió.
Dissabte matí és el moment de la feina: 3 tallers participatius sobre 3 temes candents escollits per ser clarament els més compartits i destacats a les diagnosis als barris: - Model econòmic i alternatives a la indústria turística (geògraf Ivan Murray; Las Kellys) - Substitució d’usos: habitatge i espai públic (arquitectes Elena Guim i David Bravo)
- Port, creuers i mobilitat (Tommaso Cacciari del Comitato No Grandi Navi de Venezia, Rafael Yus de Ecologistas en Acción Málaga i l’historiador marítim Jarier Moreno Rico).
Els tallers no són conferències a càrrec d’aquestes persones, sinó processos d’intel·ligència col·lectiva, trobades entre el coneixement més tècnic d’aquests marcs i aquell més vivencial de les veïnes i veïns de Barcelona i de fora, un coneixement sovint menystingut i marginat.
Després del dinar facilitat per Barrinar, el projecte de càtering de l’Ateneu Cooperatiu la Base, reprendrem amb un espai obert de discussió i intercanvi d’experiències sobre auto-organització, on comptarem amb la presència de Les Kellys, la publicació mallorquina Tot Inclòs i la plataforma Aturem Bcn Word, malauradament d’actualitat una vegada més vistes les últimes notícies sobre aquest projecte especulatiu.
Amb tot això, passarem a les conclusions tan necessàries en un esdeveniment d’aquest tipus, i encara tindrem una estona més distesa i informal per compartir; després de tanta feina, serà un plaer i una necessitat.
Parlàvem fa un moment de la necessitat de les conclusions del fòrum, ens quedem curts. Són imprescindibles: si fem tot això és perquè, al llarg de l’any, a les assembles ens falta temps per pensar col·lectivament certs assumptes, perquè necessitem escapar a la lògica «apaga-incendis» que tan sovint ens veiem portades a assumir. Aquest fòrum ha d’alimentar i regenerar el nostre ideari.
Sempre hem sabut que no ens podem quedar en la protesta i que fer propostes alternatives i socio- ambientalment sostenibles és clau.
El cas més clar és el nostre principi de Decreixement Turístic, un concepte molt clar i concret.
La ciutat de Barcelona, com molts altres llocs, ha de reduir les seves xifres de turisme, per sentit comú i per la improbabilitat i, sobre tot, insostenibilitat de seguir creixent, però no pot limitar-se a això: el repte més complicat és el de trobar alternatives econòmiques a la indústria turística en un escenari en què tot s’ha apostat a aquesta economia especulativa i extractiva.
I l’ABTS no té solucions màgiques, però sí la determinació de treballar per crear-ne i per fomentar que altra gent ho faci, exigir que les institucions ho promoguin, que el mateix teixit econòmic se n’adoni que és una condició fonamental per a la sostenibilitat socio-ambiental de la ciutat de Barcelona.
Perquè la situació actual és directament insostenible; si se manté, mor la vida col·lectiva als barris. I amb ella la ciutat tal com l’entenem i la volem.
Aquest Fòrum Veïnal sobre Turisme ja és un èxit, com ho demostren les més de 200 inscripcions que hem rebut fins ara. Celebrem la quantitat d’assistents, així com la gran diversitat dels seus perfils. Hem però de deixar clara una cosa: es tracta d’un fòrum veïnal, i des de l’organització i la dinamització hem de vetllar per què les diferents intervencions tinguin lloc des d’una aproximació que porti cap a l’interés públic. Tothom és benvingut al Fòrum, però ho ha de fer en tant que veïna o veí, o en tot cas pensant en el bé de la comunitat. Donat que disposarem de poc temps, ni podem permetre arguments pensats des d’interessos privats ni tampoc una dinàmica confrontativa entre uns i altres. Altres espais de discussió inclouen aquesta opció, nosaltres senzillament no ens ho podem permetre.
Per acabar, volem agrair tota la gent que està col·laborant a la realització del Fòrum. Per començar, la FAVB i la CONFAVC aquí presents, així com tota la gent de l’ABTS que d’una manera o una altra participa a l’organització. Però també la casa que ens acollirà, La Fontana de Gràcia, l’Eduard que va dissenyar aquest cartell meravellós i tan ple de significat o Barrinar.
Us esperem al Fòrum. I, quan hagi passat, seguirem fent feina, compartirem els seus resultats, continuarem lluitant i construint alternatives a aquest panorama de la ciutat com espai exclusiu de consum i explotació.
Perquè la ciutat, com l’habitatge o el carrer, és per viure-hi, i no per viure’n.