Reforma territorial
La proposta "Occitanie" la més votada com a nom de la macroregió occitanocatalana

L'opció Occitanie-Pays-Catalan ha quedat en quart lloc amb un 12,15%

18/06/2016

La proposta en francès Occitanie (cap proposta incloïa els noms en català o occità) ha estat la més votada amb un 44,90% dels vots, en la consulta no vinculat sobre el nom de la macroregió occitanocatalana celebrada durant la darreres setmanes al nord de l'Albera.

El Consell Regional de Tolosa de Llenguadoc va donar a conèixer els resultats aquest dijous de la consulta no vinculant sobre el nom de la nova macroregió que reuneix en una sola administració les antigues regions franceses de Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló. Languedoc-Pyrénées va quedar segon, amb un 17,91%. A continuació, Pyrénées-Méditerranée, amb un 15,31%; Occitanie-Pays-Catalan, amb un 12,15%, i, finalment, Languedoc, amb un 10,01%.

Dels tretze departaments que formen la macroregió, dotze són occitans i un, català. Van participar a la consulta, 203.993 persones, via Internet van ser 164.826 i  per correu postal 39.167. I això que podien participar un 5 milions de persones.  Com es feia a títol consultiu, la tria del nom la farà el Consell Regional el 24 de juny, tot i que la validació final és competència del govern de París.

Davant d'aquest resultat, la plataforma Oui au Pays Catalan ha convoca avui una manifestació a Perpinyà amb lemes com ara "Que no ens facin occitans per continuar sent catalans".

Per la seva banda, SEM Catalunya Nord ha assenyalat que ara cal que la Regió i els seus elegits escoltin el clam dels catalans i ens atribueixin compensacions, no com a regal, sino perquè ens pertoquen: per la llengua, per la cultura, pel territori, per la poblacio.

També ha apuntat que ara farà propostes, seguirà la lluita de manera responsable i unitària, serà atent, disponible. Aquest combat ètic, coherent, responsable no passa forçosament per manifestacions "on tot fa ventre" amb "Debout la France i la Ligue du Midi", una extrema dreta excloent.