La CUP denuncia que Francisco Franco encara és president d’honor de la Diputació de Girona

La formació independentista demana la retirada de tots els títols honorífics concedits al dictador i a sis càrrecs franquistes

30/05/2016 Política

La CUP de la Diputació de Girona ha denunciat que la institució manté vigent els acords on es nombra el dictador Francisco Franco com a «President Honorífic» de la Diputació i atorga diferents distincions a sis alts càrrecs del règim. Els títols i distincions van ser atorgats durant l’època franquista sense que hagin estat revocats, pel que la seva validesa continua vigent 41 anys després de la mort del dictador. Davant d’aquest fet, la CUP ha anunciat que presentarà una moció al pròxim ple per demanar la retirada de tots els títols honorífics concedits als càrrecs franquistes.


El ple de la Diputació de Girona de 18 de febrer del 1944 nombrava Francisco Franco com a «Presidente Honorario de esta Excma. Diputación», títol que reafirmava el ple del dia 11 de juliol del 1945 amb el «nombramiento de Presidente de Honor de nuestra Corporació a favor del genial Caudillo que rige los destinos de España». Just finalitzada la guerra, el 1939, el dictador Francisco Franco ja havia estat condecorat per la mateixa Diputació amb la Gran Cruz Laureada de San Fernando «como galardón merecidísimo a su heroico y gigante esfuerzo al frengte del Glorioso Ejército vencedor de la barbarie y de la anarquía, amenazadoras en Occidente, en esta segunda Cruzada de reconquista nacional» i el juliol del mateix 1939 també va ser nomenat fill adoptiu de la província de Girona.


L’any 1959, el ple celebrat el 4 de febrer concedia la primera medalla d’or de la Província de Girona a Francisco Franco, i durant els anys posteriors, diversos càrrecs del règim franquista rebrien aquest títol a mans de la Diputació. Militars destacats del règim van rebre la medalla d’or de la Província, com el Ministre de l’aire José Lacalle Larraga (1967) o el Capità General de Catalunya Alfonso Pérez Viñeta (1971), i ministres franquistes com Gonzalo Fernández de la Mora o Luis Carrero Blanco se’ls hi va concedir l’any 1973. Les medalles d’or de la Província també van ser atorgades a personalitats del règim a la demarcació, com l’expresident de la Diputació i procurador de les corts franquistes, Juan de Llobet Llavari (1967), o el governador civil i cap del movimiento a comarques gironines Victorino Anguera Sansó (1974).

Moció per la revocació dels acords i retorn de les medalles d’or


Malgrat el ple de la Diputació de 26 de juliol del 2005 va aprovar per unanimitat la retirada de la medalla d’or a Francisco Franco, la institució pública manté vigents la resta de títols i distincions a càrrecs franquistes. És per aquest motiu que el grup de la CUP a la Diputació de Girona presentarà una moció al pròxim ple de juny on es demanarà l’anul·lació de totes els acords que atorguen distincions als càrrecs del règim, i sol·licitarà a les famílies dels guardonats que retornin a la Diputació les medalles d’or que se’ls hi va fer entrega.


Per Lluc Salellas, diputat provincial de la CUP, «la situació és anòmala i una manca de respecte als milers de gironins que van patir la repressió feixista del règim». Per això, Salellas ha reclamat a la resta de partits que facilitin l'aprovació de la moció i es posi fi així a l'homenatge que les institucions gironines van fer als responsables d'una de els dictadures més cruentes d'Europa del segle XX.