Decapitacions al mig del carrer, exhibició dels cadàvers davant el públic, adoctrinament a les escoles i pobresa. Aquesta és la situació amb la qual han de conviure els ciutadans de l’Aràbia Saudita, segons denuncia ITV. Com ja havíem anunciat la setmana passada abans de l’emissió, la televisió britànica ha emès un reportatge, gravat amb càmera oculta, en què documenta diversos episodis d’extrema violència emparats per les autoritats del país.
De fet, el 2015 es van comptabilitzar 157 execucions, i encara que el règim assegura que només són ajusticiats els criminals més perillosos, les imatges emeses per ITV mostren a una dona, agenollada, que negava a crits haver matat la seva fillastra. Tot seguit va ser decapitada. Una altra de les escenes de Saudi Arabia Uncovered està protagonitzada per cinc persones que pengen del coll lligats a un parell de grues. Segons el documental se’ls acusava de robatori i, després de ser decapitats, se’ls va penjar a la part alta com a advertència.
La cadena britànica ha aconseguit part del material gràcies a l’ajuda d’un activista que va romandre durant sis mesos a l’Aràbia Saudita. També un equip de ITV es va desplaçar al país, que per eludir les traves van crear una empresa i va arribar com si es tractés d’un viatge de negocis. El documental ensenya a més les condicions de pobresa que afecten la quarta part dels ciutadans, unes imatges que disten molt dels gratacels i el luxe que aquest país acostuma a exhibir.
Certament no es respecten els drets humans dins de les escoles. Segons ITV, a les aules es conrea l’odi a les altres religions i fins i tot a altres branques de l’islam. En el documental s’entrevista a un jove de 14 anys a qui se li pregunta per la doctrina que aprèn a l’escola: “Tots els cristians han de ser castigats fins a la mort, fins que no en quedi cap. Haurien de ser decapitats. Això és el que ens ensenyen”, assegura el jovenet, que repeteix la consigna quan es refereix als xiïtes, l’altra branca de l’islam que és minoritària a un país que dominen els sunnites: “Haurien de ser condemnats a mort”, sentencia.
La violència demostrada ha servit a ITV per qüestionar la bona relació que manté Regne Unit amb aquesta petromonarquia, alguna cosa que defensen alguns dels entrevistats. Per exemple el coronel Richard Kemp, que va ser responsable de l’equip de terrorisme del Govern britànic: “No aprovem el que fa Aràbia Saudita, no ens agrada el que fa, però són un ‘mal’ necessari per combatre altres règims i per descomptat, tenen molt de petroli”, assegura al reportatge.