MEMÒRIA HISTÒRICA
L’acte independentista de la Diada de 1982 aplega milers de persones al Fossar

El míting independentista va ser possible gràcies a les signatures de Pere Quart i Manuel de Pedrolo que demanaren l’autorització al Govern Civil de Barcelona ja que els organitzadors de l’acte de l’any anterior havien estat fortament multats pel governador civil Jorge Fernández Díaz.

09/03/2016 Memòria històrica

Unes deu mil persones s’aplegaren el migdia de l’Onze de Setembre de 1982 al míting independentista del passeig del Born a tocar del Fossar de les Moreres. Els assistents a l’acte ocuparen els carrers que hi ha des del carrer Santa Maria fins la plaça Comercial. La Diada independentista d’aquell any va ser possible gràcies a les signatures de Pere Quart i Manuel de Pedrolo que demanaren l’autorització al Govern Civil de Barcelona ja que els organitzadors de l’acte de l’any anterior havien estat fortament multats pel governador civil Jorge Fernández Díaz.


Diverses organitzacions independentistes convocaren l’acte (Independentistes dels Països Catalans, Partit Socialista d'Alliberament dels Països Catalans i Comitès de Solidaritat amb el Patriotes Catalans). També s’hi van poder veure dirigents del FNC (així com grups de militants de NE, ERC i CDC). Els eslògans que es van cridar més van ser “Fora les nuclears”, “Visca la Terra”, “Visca Terra Lliure”, “Ni Espanya, ni França: Països Catalans”, “Fora la LOAPA”, “Llibertat Patriotes Catalans”, “Independència”, “Boti, boti, boti espanyol el que no boti” i "Fora feixistes del Fossar" (en resposta al fet que un grup aliè als organitzadors de l'acte havia repartit unes octavetes amb el text "Fora xarnegos").


Un moment emotiu de l’acte fou el record dels independentistes catalans morts i empresonats; es denuncià la sentència desmesurada als implicats en el cas Batista i Roca. Els assistents varen guardar un minut de silenci que fou trencat finalment amb crits de “Visca Terra Lliure”. Després del míting del Fossar els manifestants independentistes es dirigiren cap al monument de Rafael Casanova on feren una ofrena floral. Poc després la bandera espanyola de la sucursal del Banc d Barcelona, al xamfrà Bailèn-Ali Bei va ser arrencada i cremada.


A la tarda a la ronda Sant Pere de Barcelona hi hagué la manifestació “autonomista” precedida per la manifestació independentista que començà a la plaça Urquinaona i acabà a l’estàtua de Rafael Casanova on hi hagué alguns incidents amb la policia.


Al migdia a Girona molta gent anà a veure el monument als Països Catalans promogut pel PSAN i construït a la plaça Independència (fou completament desmuntat pocs dies després d'haver estat inaugurat sense permís municipal). A la tarda al mateix indret començà l’acte polític independentista amb parlaments de representats de diversos indrets dels Països Catalans. Una gran estelada tapava el Monument als Setges i tota la plaça estava plena de pancartes amb els lemes: “Llibertat patriota Jordi Puig”, “Llibertat Patriotes Catalans”, “Independència” i “Els catalans no som espanyols ni francesos” (l’any anterior el míting independentista quedà interromput quan la policia espanyola retirà una pancarta de la plaça amb el lema “Els catalans no som espanyols”). En acabar es van cantar “Els Segadors” i “La Internacional”.